ویژگی های سخنران خوب

بسیاری از مردم از صحبت در جمع می ترسند، اما گاهی اوقات برای پیشرفت لازم است که این کار را انجام دهیم. بنابراین شما باید در مقابل بسیاری از افراد با طرز فکر متفاوت بایستید و ایده ها و نظرات خود را بیان کنید. بسیاری از سخنرانان به راحتی در جمع صحبت می کنند و می توانند توجه مخاطبان را به خود جلب کنند. داشتن مهارت های سخنرانی و فن بیان در سایر زمینه های زندگی هم بسیار مهم است. پس در ادامه با مهم ترین ویژگی های سخنران خوب با ما همراه باشید.
سخنران خوب کیست؟
سخنرانی به عنوان یک فن و هنر مفهوم تازه ای ندارد، زیرا سخنرانی ترکیبی از علم، فن و هنر می باشد که در واقع یک توانمندی برای انتقال شفاهی لغات زیبای فارسی و محتوایی با موضوع مشخص و ارائه هدفمند به منظور اطلاع رسانی و تاثیرگذاری است، پس زمانی می توانیم بگوییم یک سخنرانی موفق را تجربه کرده ایم که مطالب را به خوبی به مخاطبان ارائه داده باشیم و مطالب گفته شده بر روی آن ها تاثیرات مثبتی داشته باشد.
توانایی سخنرانی عالی در تمامی زمینه های شغلی و تحصیلات با اهمیت است. سخنرانی یعنی انتقال مطالب به صورت یک طرفه به منظور حفظ تمرکز و توجه شنونده. فرد سخنران برای این که بتواند با مخاطبین خود ارتباط برقرار کند، باید توانایی هایی را در خود افزایش دهد. یکی از این توانایی ها داشتن اعتماد به نفس ، حاضر جوابی ، زبان بدن و فن بیان قوی است که در صورت نبود این توانایی ها سخنران قادر به انتقال اطلاعات خود نخواهد بود.
نحوه سخنرانی ما چه خوب چه بد تاثیرات مهمی بر نوع نگاه افراد می گذارد، پس به همین علت است که فرد قبل از سخنرانی دچار ترس از سخنرانی و نگرانی می شود. مهارت سخنرانی به ما کمک می کند تا در حرفه خود پیشرفت کنیم و فرصت های جدیدی را بدست آوریم. سخنران موفق زمانی می تواند به این ویژگی ها دسترسی داشته باشد که حرف های خوب بزند و در بیان آن حرف ها مهارت لازم را داشته باشد.
به طور کلی می توانیم بگوییم شخص سخنران این توانایی را داشته باشد تا از کلمات مناسب در سخنرانی خود استفاده کند و شیوه صحیح صحبت کردن را در پیش بگیرد.
مهم ترین ویژگی های سخنران خوب
ویژگی های سخنران خوب از جمله مباحثی است که در حوزه های مختلف علومی همچون روانشناختی، فن بیان، ادبیات و روابط عمومی قرار می گیرد. اگر خوب به قضیه نگاه کنیم می بینیم هر کدام از زمینه های مطرح شده می توانند در مورد سخنرانی خوب و شایسته صاحب نظر بوده و راهکارهای مفیدی را ارائه نمایند.
بدون شک افرادی که اعتماد به نفس بالا، آگاهی از علم چگونگی جمله بندی و ایراد آن ها، برقراری ارتباط کلامی و دیداری تبحر دارند به راحتی قادرند، رشته کلام را در دست گرفته و به افکار مخاطبان پیوند بزنند. به دست آوردن ذهن و قلب شنوندگان کاری بسیار پیچیده و تخصصی می باشد، که نیازمند آموختن اصول فنی است. در ادامه با هم برخی از نکات طلایی در مورد مهمترین ویژگی های سخنرانان بزرگ را بررسی کنیم.
ساده سازی مفاهیم پیچیده
گاهی اوقات، فردی در مقابل مخاطبان زیادی می ایستد و مفهومی را توضیح می دهد که دقیقاً ساده نیست. در حالی که شما به عنوان یک سخنران می توانید مفهوم آنچه را توضیح می دهید درک کنید، ممکن است مخاطبان این طور نباشند.
یکی از ویژگیهای خوب سخنرانان این است که حتی پیچیده ترین نظریه ها را ساده می کند. به خاطر داشته باشید که ممکن است مخاطبان شما اصول و مبانی صحبت شما را ندانند، و شما باید سخنرانی خود را طوری طراحی کنید که آن ها همه چیز را از همان ابتدا درک کنند. در زندگی، مردم بیش از هر زمان دیگری مجذوب سادگی می شوند. ساده سازی مفاهیم پیچیده کلید دستیابی به نتایج بهتر در مشاغل مختلف امروزه است.یکی از راهکارها برای ساده سازی استفاده از اسلایدهای آموزشی و بالا بردن مهارت ارائه است که میتواند به فهم ساده مخاطبان کمک کند.
شروع و پایان جذاب
سخنرانی خود را جالب و هیجانانگیز شروع کنید. یک سوال جالب بپرسید، به نکته جالبی که به سخنرانی تان مربوط است اشاره کنید، یا سخنی از بزرگان بگویید و آن را به سخنرانی تان ارتباط دهید.
زیرا اکثر مخاطبان در همان لحظات آغاز صحبت هایتان شما را قضاوت می کنند و تصمیم می گیرند آیا به ادامه صحبت ها گوش کنند یا نه. پس تا میتوانید در نخستین دقایق شروع سخنرانی همراهی و حمایت آن ها را جلب کنید.
به همان اندازه که شروع هیجانانگیز یک سخنرانی مهم است پایان خوب آن هم تاثیر زیادی در ذهن مخاطب دارد. در پایان سخنرانی از صحبت های خود نتیجهگیری کنید؛ این نتیجهگیری میتواند در قالب پاسخی جالب به سوال آغازین یا به عنوان یک راهکار خلاقانه برای یک مسئله باشد.
حتی می توانید در پایان ارائه خود، باز هم در ذهن شنوندگان سوالات بیشتر و جالب تری ایجاد کنید. استفاده از یک فیلم یا کلیپ کوتاه نیز به عنوان حرف آخر گزینه خوبی است.
***
در ادامه بخوانید: سلام و احوالپرسی اول سخنرانی
***
ارائه پیغام و ایده های منحصر به فرد
یکی از ویژگی های سخنران خوب، توانایی ارائه پیغام های فوق العاده است. مخاطبان پیام های تکراری را که از پیش شنیده اند، نمی خواهند. آن ها می خواهند دیدگاه جدیدی را بشنوند و نگاه جدیدی به امور دارند. ارائه دیدگاه تازه و پیغام منحصر به فرد می تواند کل صحبت های شما را قدرتمندتر و تأثیرگذارتر نشان دهد.
یکی از ساده ترین راه ها برای ارائه یک پیام منحصر به فرد و قدرتمند هنگام صحبت در جمع این است که فقط به خود و باورهای خود وفادار باشید. همه می توانند دیدگاه جدیدی را در مورد زندگی ارائه دهند و شرح آن می تواند به شما در ایجاد یک ارائه منحصر به فرد کمک کند.
برقراری ارتباط با مخاطب
راه های زیادی برای ارتباط با مخاطب وجود دارد. از جمله این راه ها روایت و قصه گویی است. در عین حال آگاهی از مخاطبان هدف به شما کمک زیادی میکند تا بتوانید برای مخاطبان سرگرمی ذهنی ایجاد کنید. روی زبان بدن خود بسیار کار کنید. از تصاویر و قصه گویی و روایت گویی استفاده کنید. برای اینکه مخاطبان را جذب کنید باید یک داستان نویس خوب باشید. شما می توانید داستان هایی از تجربیات خود در گذشته ارائه دهید. حتی می توانید از مثال های جذاب قدیمی و منطبق کردن آن با مسائل مطرح شده استفاده کنید.
ویژگی های سخنران خوب، استفاده از زبان بدن
هنگام سخنرانی از «زبانِ بدن» خود استفاده کنید. از حرکت دستها، سر و اعضای صورتتان به موقع و بهجا استفاده کنید.
مطمئن باشید سخنرانی که در یک گوشه میایستد و با دست هایی که توی جیبش قرار داده از روی متنی سخنرانی خود را انجام میدهد، هیچ گاه نمیتواند توجه افراد را به خود جلب کند و همه خیلی زود از صحبتهای او خسته میشوند.
در مقاله زبان بدن در سخنرانی به تکنیک هایی که به وسیله آن میتوانید این مهارت را در وجود خودتان تقویت کنید اشاره کرده ایم که پیشنهاد میکنم حتماً آن را هم مطالعه کنید.
سخنرانی کوتاه و شیرین از ویژگی های سخنران خوب
سخنرانی طولانی مدت مخاطبان و شنوندگان را خسته و کسل می کند. بهتر است سخنرانی شما کوتاه جذاب و در عین حال مفید باشد. سخنران حرفه ای معمولا برای جذابیت و شیرینی سخنرانی خود بخشی از زمان را صرف سئوال پرسیدم از مخاطبان می کند. این باعث می شود تا مخاطبان نیز خسته نشده و در جریان بیشتر صحبت های شما قرار گیرند. هدف اصلی سخنرانی تلاش برای جلب نظر است. بنابراین اگر یک ساعت زمان سخنرانی شما است، نیازی نیست تمام این یک ساعت را صحبت کنید. گاهی باید گوش دهید. اجازه سوال کردن بدهید و گاهی از مخاطبان سوال کنید. معمولا برای یک ساعت سخنرانی ۱۵ دقیقه آخر را به این موضوعات اختصاص می دهند.
ویژگی های سخنران خوب ، تمرین زیاد و اصولی
برخی گمان میکنند سخنرانی یک ویژگی ذاتی است، در صورتی که سخنرانی یک مهارت کاملا اکتسابی است و مانند تمام مهارتهای دیگر نیاز به تکرار و تمرین فراوان دارد. البته برخی از ویژگی های ذاتی و ذهنی افراد میتواند کیفیت و کمیت این تمرینها را کاهش و یا افزایش دهد.
در هر صورت تمام سخنرانان حرفهای جهان زمان زیادی را برای تمرین کردن وقت صرف کردهاند. این تمرینها صرفا محدود به روشهای ارائه سخنرانی نمیشود. هر سخنران باید در کنار مهارت سخنرانی، مهارتهای زیادی را بیاموزد از تقویت حافظه و تمرکز گرفته تا رفع خجولی و صحبت کردن بدون لهجه و… همگی ابزارهایی هستند که یک سخنران خوب به آن ها نیاز دارد.
سخنرانی برای اقشار مختلف جامعه
انجام سخنرانی های عمومی برای همه ی قشر های جامعه، از شما یک سخنور موفق و حرفه ای خواهد ساخت. هر چه بیشتر با اقشار مختلف جامعه و تیپ های گوناگون در ارتباط باشید، بیشتر از افکار و خواسته های آن ها مطلع خواهید شد و این مساله شما را تبدیل به یک سخنران حرفه ای و کار آزموده خواهد کرد.
مطالعه مستمر و روزانه
سخنرانان حرفه ای به صورت پیگیر و روزانه مطالعه می کنند و سعی می کنند دانش خود را در سطح بالا نگه دارند. اگر می خواهید تبدیل به یک سخنور موفق شوید، مطالعه روزانه را حداقل به مدت یک ساعت، در دستور کار خود قرار دهید. اطلاعات عمومی کافی، یکی از مهم ترین ابزار شما برای اجرای سخنرانی ست.
خواب و استراحت کافی
وجود خواب کافی شبانه، باعث می شود بهره و کارایی شما افزایش یابد. خواب و استراحت خود، را فدای کار زیاد نکنید که این کار باعث کاهش کارایی شما خواهد شد. یک سخنور موفق ، برنامه خواب و استراحت مدونی دارد و سعی می کند با برنامه ریزی دقیق، با کمبود وقت مبارزه کند. این نکته مهم را در نظر داشته باشید که کار کردن و تمرین زیاد در صورتی که با خواب کافی همراه نباشد، راندمان کاری شما را کاهش خواهد داد.
ویژگی های سخنران خوب ، داشتن انرژی کافی
سخنرانی کردن، کار دشواری ست و از شما انرژی زیادی خواهد گرفت. حتما قبل از انجام سخنرانی غذای مناسبی بخورید تا انرژی کافی برای اجرای سخنرانی داشته باشید. از خوردن غذاهای چرب و پر کالری که باعث می شوند، بدن شما دچار سنگینی شود، پرهیز کنید. نوشابه، الکل، غذاهای چرب
حرفه ای ترین راه یادگیری ویژگی های سخنران خوب
اما یکی دیگر از راه های فوق العاده خوبی که برای تقویت فن بیان و در کل مهارت های مربوط به آن مانند همین ویژگی های سخنران خوب معمولاً پیشنهاد میشود، شرکت در کلاس های مرتبط با فن بیان است. اگر در این کلاس ها به صورت حضوری شرکت کنید که چه بهتر! اما اگر وقت یا حوصله این کلاس ها را ندارید، پیشنهادی که برایتان دارم این است که در کلاس های غیرحضوری فن بیان شرکت کنید. در این کلاس ها علاوه بر این که مطالب فوق العاده درجه یکی یاد میگیرید، تمرین های عملی نیز به شما داده میشود که با انجام دادن آن ها، شک نکنید بهترین اتفاقات برایتان رقم خواهد خورد.
مجموعه آموزشی عالی آموز این امکان را برای شما فراهم کرده که دورهی تخصصی فن بیان را به صورت غیر حضوری و با پشتیبانی اساتید این حوزه بگذارنید و بتوانید با یک فن بیان عالی تبدیل به یک مدرس ممتاز و حرفهای بشوید. برای آشنایی بیشتر با این دوره روی دوره غیر حضوری فن بیان کلیک کنید.
سوالات متداول در مورد ویژگی های سخنرانی خوب
سخنرانی یعنی چه ؟
سخنرانی ترکیبی از علم، فن و هنر می باشد که در واقع یک توانمندی برای انتقال شفاهی لغات زیبای فارسی و محتوایی با موضوع مشخص و ارائه هدفمند به منظور اطلاع رسانی و تاثیرگذاری است .سخنرانی یعنی انتقال مطالب به صورت یک طرفه به منظور حفظ تمرکز و توجه شنونده.
ویژگی های سخنران خوب ، زیرمجموعه ی چه مباحثی قرار می گیرد؟
ویژگی های سخنران خوب از جمله مباحثی است که در حوزه های مختلف علومی همچون روانشناختی، فن بیان، ادبیات و روابط عمومی قرار می گیرد.
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام و خسته نباشید خدمت تیم پرقدرت عالی آموز
مطالبی که در مقاله ویژگی های سخنران خوب بیان شده بود مفید بودند به خصوص بخش استفاده از زبان بدن در سخنرانی.
سپاس از شما
سلام وقت بخیر
ممنونم از نظر ارزشمندتان در مقاله ویژگی های سخنران خوب.
با آرزوی بهترین نتایج برای شما
سلام
چه نکات ارزنده ای در مقاله ویژگی های سخنران خوب بیان کرده بودید بسیار عالی بود .
ممنون از شما
سلام وقت شما بخیر
خرسندیم که مقاله ویژگی های سخنران خوب برای شما کاربردی بوده است.
با آرزوی موفقیت روز افزون برای شما
سلام.
تشکر بابت تهیه مقاله ویژگی های خوب بسیار تاثیرگذار بود.
سلام و عرض ادب
بسیار خوشحالیم که مقاله ویژگی های سخنران خوب، مجموعه عالی آموز براتون کاربردی و مفید بوده و تونسته رضایت شما رو جلب کنه.
اگر سوالی داشتید لطفاً در کامنت های همین مقاله ذکر بفرمایید، در سریع ترین زمان ممکن پاسخ آن را دریافت خواهید کرد.
امیدوارم موفقیت روزافزون داشته باشید.