فن بیان کودکان

فن بیان یکی از مهم ترین مهارت هایی است که بخش زیادی از موفقیت انسان به این مهارت مهم وابسته است.حتما شما هم کودکانی را دیده اید که چقدر خوب صحبت میکنند و به راحتی با افراد مختلف و بزرگتر ها ارتباط برقرار میکنند.احتمالا شما هم به عنوان پدر و مادر خیلی دوست داشته باشید که کودک شما هم از چنین هوش کلامی و فن بیان بالایی برخوردار باشد و بتواند خوب صحبت کند و در جایی که لازم است بتواند با بیان خود از حقش دفاع کند. بنابر این اگر به دنبال راه هایی جهت تقویت فن بیان کودکان خود هستید و میخواهید با تمرین های این حوزه بهتر آشنا بشید حتما تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
قبل از هرچیز توصیه میکینم ویدئو زیر را مشاهده کنید
فن بیان کودکان چیست؟
فن بیان به طور کلی به این معنی است که فرد بتواند بدون هیچ مشکلی سخن و منظور خود را درست و بدون استرس به مخاطب خود انتقال دهد و مخاطب نیز کامل حرف او را متوجه شود.حالا هرچه قدر بتواند فرد تاثیر بالاتری بر روی مخاطب خود بگذارد به همان میزان فن بیان قوی تری دارد.این مسئله در کودکان نیز صادق است.کودکی که بتواند به خوبی صحبت کند و سخنش را بدون مشکل و دور از هر گونه استرس به دیگران و بزرگتر ها بگوید از فن بیان بالایی برخوردار است.کودکی که از صحبت در جمع میترسد و گوشه گیری میکند و همچنین نمیتواند منظور خودش را به درستی بیان کند و جملات را درست کنار هم ردیف کند دارای ضعف در فن بیان است و باید والدین حتما به نحوه صحبت کردن کودک خود توجه داشته باشند تا بتوانند بفهمند که فن بیان فرزندشان در چه سطحی قرار دارد؟
اهمیت فن بیان کودکان
امروزه فن بیان در کودکان از اهمیت بالاتری نسبت به زمان های گذشته برخوردار است و این هم به خاطر چند دلیل مختلف است:
اول این که در دنیای امروز که بیشتر بازی های کودکان به صورت فردی و تنهایی انجام میشود مثل بازی های کامپیوتری و بازی های موبایل،کودک وقت زیادی را در اجماع و با دوستان خود نمیگذارد و در نتیجه نحوه صحبت کردن را به صورت عملی نمیاموزد،اینجاست که والدین کودکان باید تلاش کنند روی تقویت فن بیان کودکان امروزی بیشتر کار کنند.
دومین دلیلی که اهمیت فن بیان کودکان را میرساند این است که کودکان به دلیل سن کم و این که شخصیتشان کامل شکل نگرفته بهتر میتوانند مهارت های ارتباطی مثل فن بیان را بیاموزند،زودتر یاد میگیرند،زودتر در وجودشان مینشیند و زودتر ثمر میبخشد.
سومین دلیلی که میتوان به اهمیت فن بیان کودکان اشاره کرد،تغییر وضعیت اقتصادی دنیای امروز است.امروزه کسانی موفق تر خواهند بود که بتوانند بهتر خودشان را ارائه بدهند،بهتر بتوانند پرزنت کنند و بتوانند خوب از خودشان دفاع کنند و خلاصه این که دنیای امروز وابستگی شدید به فن بیان قوی را داراست.پس حتما باید والدین یک برنامه منظم و دقیق جهت پیشرفت کودک و نوجوانشان در زمینه مهارت های کلامی و فن بیان داشته باشند.
نکته ای که باید بیشتر به آن دقت کنید این است که رده سنی کودکان از سن 3 تا 10 سالگی است،اگر میخواهید فن بیان را به صورت تخصصی تر در سنین بالای 10 سال بررسی کنید پیشنهاد میدهیم مقاله فن بیان نوجوانان را مطالعه بکنید.
اگر میخوای بدونی چرا فن بیان کودکان اهمیت داره،حتما فایل صوتی پایین رو گوش بده
چرا فن بیان کودکان ضعیف است؟
ممکن است برای شما سوال شده باشد که چرا بعضی از کودکان خیلی خوب صحبت میکنند و ارتباط برقار میکنند ولی اغلب کودکان نمیتوانند به خوبی از کلمات استفاده کنند و در فن بیان خودشان ضعف دارند.در اینجا ما میتوانیم به چند مورد مهم که باعث ضعف در فن بیان کودکان میشود اشاره کنیم:
1- کم رویی و خجالت
خجالت و کم رویی را میتوان یکی از اصلی ترین دلایل ضعف در فن بیان کودکان دانست،کودکان خجالتی میلی به صحبت کردن در جمع ندارد و گاهی در جایی که لازم هست هم سخن نمیگویند.خجولی باعث از بین رفتن بسیاری از فرصت ها در زندگی فرزند شما خواهد شد پس حتما برای ترک این عادت بد برنامه داشته باشید.
2- کمبود اعتماد به نفس
نداشتن اعتماد به نفس حس بی ارزشی به کودک شما میدهد و فکر میکند که بقیه هیچ گونه ارزشی برای او قائل نیستند پس دلیلی ندارد که بخواهد صحبتی بکند.همچنین نداشتن اعتماد به نفس توانایی نه گفتن را از او میگیرد و هر پیشنهادی را به راحتی قبول میکند که این میتواند خطرات جدی را در بر داشته باشد. برای افزایش اعتماد به نفس کودک سعی کنید به او بفهمانید که ارزشمند است و به او مسئولیت هایی واگذار کنید که بتواند انجام بدهد تا حس مفید بودن به او دست بدهد و حتما بعد از آن به خوبی از او تشکر کنید.اگر هم میخواهید با تکنیک های نه گفتن بیشتر آشنا شوید،میتوانید مقاله مهارت نه گفتن را مطالعه نمایید.
3-ضعف های بیانی
گاهی پیش میاید که کودک در ادای بعضی کلمات مشکل دارد و نمیتواند کلمات را به خوبی کنار هم بچیند و این موضوع سبب میشود که کودک ترجیح دهد کمتر حرف برند و در نتیجه سبب ضعف در فن بیان او میشود. اگز کودک شما دارای همچین مشکلی است میتوانید بایک پزشک و یا کاردرمان مشورت نمایید و با استفاده از تمرین های تخصصی که به شما میدهند میتوانید به کودک کمک کنید که بهتر سخن بگوید. البته گاهی این مشکل به خاطر عدم آگاهی کودک از ادبیات و معانی عبارات است که این مشکل هم میتواند با آموزش دستورات ساده ادبیات فارسی حل شود.
4-دایره لغات کم
طبیعی است که کودکان نسبت به بزرگان از دایره واژگان کمتری برخوردار باشند ولی این مسئله دلیلی بر این نیست که کودکان را بر همین حال رها کنیم.حتما داشتن دایره واژگان کم و نا مناسب سبب این میشود که کودکان صحبتاشان دائما به استفاده از چند کلمه خاص محدود باشد و نتوانند خوب صحبت کنند و منظورشان را به درستی بیان بدارند و این مسئله ممکن است مشکلاتی را در آینده برای کودک شما بوجود بیاورد.برای این که با راهکارهایی در جهت افزای دایره واژگان بیشتر آشنا بشوید حتما مقاله دایره لغات در فن بیان را مطالعه نمایید.
5- عدم آگاهی و آموزش ندیدن
خیلی واضح و مشخص است که تا کسی آموزش چیزی را نبیند نمیتواند در آن امر خوب عمل کند و دائما دچار مشکل میباشد.کودکان نیز از این قاعده مستثنی نیستند.آموزش دیدن باعث میشود که کودک شما با سرعت یبیشتر و با اصول پیش برود و بتواند فن بیان خودش را تقویت کند.این آموزش ها میتواند به صورت بازی و سرگرمی نیز باشد که در ادامه به چند مورد آن اشاره خواهیم کرد.
آیا فن بیان کودکان قابل ارتقاء است؟
میتوان گفت که فن بیان کودکان تا مقداری ذاتی است و بعضی از کودکان نسبت به بقیه همسالان خودشان خوش صحبت تر هستند و میتوانند به راحتی در جمع ها سخن بگویند اما این مطالب به معنای این نیست که فن بیان کودکانی که معمولی هستند یا از فن بیان ضعیفی برخوردار هستند قابل رشد و بهبود نیست.اگر شما با راهکارهای مناسب تقویت فن بیان کودکان آشنا باشید و آنها را عملی سازید بدون شک میتواند فن بیان را در کودکان افزایش داده و بهبود ببخشید.یکی از بهترین محیط ها برای افزایش فن بیان و مهارت های کلامی کودکان،مهد کودک و یا مدرسه است.چراکه به دلیل جمع همسالان و بودن مربیان،فرصت مناسبی است که با انجام فعالیت های گروهی جذاب،فن بیان و مهارتهای ارتباطی کودکان افزایش پیدا کند.
چگونه فن بیان کودکان را بالا ببریم؟
تا الان باید متوجه اهمیت بالای فن بیان در کودکان شده باشید و حالا نوبت این است که راه کارهای مناسب جهت بهبود فن بیان کودکان را فرا بگیرید تا با انجام و تمرین این راهکار ها قدمی در بهبود مهارت های کلامی فرزند خود بردارید.
1- به سخنان کودکتان گوش دهید
خیلی از والدین،کودک خود را جدی نمیگیرند و وظیفه خود را فقط در رفع اولیات زندگی او محدود میکنند.تجربه ثابت کرده است که والدینی که حرف های کودک خود را خوب گوش میدهند،بیشتر به کلماتشان توجه میکنند و با او بیشتر حرف میزنند ،کودکان با فن بیان بالاتری را دارا هستند.برای بالا بردن بیان و مهارت های کلامی کودکتان سعی کنید به حرف های او خوب گوش بدهید،وقتی صحبت میکند جواب او را درست بدهید و نخواهید که فقط او را ساکت کنید.سعی کنید در کارهای روزمره نظر او را هم جویا شوید و دلیل اقدامات خودتان را برای او شرح دهید.این اعمال علاوه بر تقویت فن بیان کودک باعث بالا رفتن اعتماد به نفس او نیز خواهد شد.
2- از اجتماع غافل نشوید
تعامل با افراد مختلف ناخوداگاه باعث افزایش فن بیان کودک میشود،کودکی که دوستان بیشتری دارد و محیط های مختلف و بیشتری را تجربه میکنند میتوانند بیان بهتری نسبت به همسالان خود داشته باشند. یکی از بهترین راه کار ها برای داخل کردن کودک در اجتماع،ثبت نام و شرکت کودک در کلاس هاس مختلف ورزشی و هنری است که باعث کسب تجربه و سخت کوشی او نیز خواهد شد.
3- اشتباهاتش را اصلاح نکیند
خیلی از پدر و مادر ها به خاطر ترس از از آبرو و یا دلسوزی دائما کلمات کودکشان را اصلاح میکنند.این کار نه تنها کلام کودکتان را درست نمیکند بلکه به مرور باعث از بین رفتن اعتماد به نفس و ضعیف کردن فن بیان او میشود.سعی کنید بیشتر به او گوش بدهید و منظورش را متوجه بشوید.مطمئن باشید بار منفی دادن به نوع حرف زدن کودک هیچ کمکی به او نخواهد کرد.
4- انجام بازی های تقویت هوش کلامی
کودکان عاشق بازی کردن هستند پس چه بهتر میشود که هر آنچه که از مهارت های مختلف زندگی را نیاز دارند در غالب بازی و سرگرمی باشد.بازی کردن به خودی خود باعث افزایش خلاقیت و تخلیه انرژی او میشود،شما میتوانید از این فرصت استفاده کرده و برای تقویت فن بیان از بازی های مختلفی که در ادامه معرفی میکنیم استفاده کنید.
5- با او همصحبت شوید
صحبت کردن با کودکان قرار نیست همیشه به صورت بچه گانه باشد. برای تقویت فن بیان کودکان سعی کنید اغلب با او به صورت یک فرد کامل و بزرگسال صحبت نمایید، با این کار شما کمک میکنید که هوش کلامی فرزندتان زودتر رشد یابد و او با کلمات و عبارات بیشتری آشنا میشود.برای صحبت کردن به این نحوه باید کمی صبور باشید چون گاهی ممکن است کودک شما جواب هایی بدهد که کاملا مفهوم نباشد، سعی کنید کلامش را بفهمید و به خوبی به او پاسخ بدهید.
6- اعتماد به نفس کودکتان را بالا ببرید
کودکانی که دارای اعتماد به نفس بالا تری نسبت به دیگران هستند،خیلی راحت تر و بهتر میتوانند در حمع ها حضور بیابند و صحبت کنند.کودکان فاقد اعتماد به نفس ترجیح میدهند که در جمع ها حضور پیدا نکنند و اگر هم در جمعی باشند،ترجیح میدهند ساکت باشند و یا به بازی کردن با تلفن همراه بپردازند.اگر شما روی اعتماد به نفس کودکتان کار نکنید،شاید تمرین های دیگر فن بیان رویش تاثیر زیادی نگذارد.پس خیلی مهم است که کودک شما به خودش باور داشته باشد و جسارت حرف زدن در جمع را نیز داشته باشد.شما باید به عنوان والدین کودک به طرز رفتار خود با فرزندتان بسیار دقت بکنید تا سبب از بین رفتن اعتماد به نفس او نشوید.برای مثال هرگز او را با کسی مقایسه نکنید و یا صفات ناپسندی مثل بی عرضه و دست و پا چلفتی را به او نسبت بدهید.برای این که با تکنیک های بیشتری در رابطه با اعتماد به نفس در صحبت کردن آشنا شوید، حتما مقاله اعتماد به نفس و فن بیان را مطالعه نمایید.
بازی های تقویت فن بیان کودکان
کودکان عاشق بازی کردن هستند و در این بازی کردن است که بسیاری از مهارت های زندگی را میاموزند.این بهترین فرصت است برای شمایی که قصد دارید فن بیان کودکتان را افزایش دهید چرا که ما در این بخش بازی هایی را به شما معرفی میکنیم که میتواند به کودک شما کمک کند تا در عین سرگرم شدن مهارتهای کلامی و فن بیانش تقویت شود.
1- بازی ساخت داستان با تصاویر یا کلمات
در این بازی به کودک خود چند تصویر مختلف نشان بدهید یا چند کلمه تقریبا نامربوط را به او بگویید و از او بخواهید که با ربط دادن این تصاویر یا کلمات با هم یک داستان تعریف کند.توجه داشته باشید که لازم نیست داستانش یک ماجرای خیلی درست و سر و ته دار باشد،همین که بتواند آنها را به هم ربط بدهد خیلی خوب است.مثلا میتوانید چیزی مثل تصویر پایین در نظر بگیرید
2- بازی کلمات جایگزین
در این بازی شما کلمه ای را به کودکتان میگویید و از او میخواهید که کلمات هم معنی آن را پیدا کند و به شما بگوید.مثلا کلمه خداحافظ را به او میگویید و میخواهید که کلمات مترادفش را پیدا کند.این بازی میتواند به افزایش دایره واژگان کودک بسیار کمک کند.
3- بازی کلمه ساز
در این بازی شما چندین حرف به کودک خود میدهید و از او میخواهید که با استفاده از آنها کلمات با معنا بسازد مثلا حروف “ک” “ب” “الف” “ت” را به او میدهید و میخواهید که کلمات با معنی بسازد.مثلا جواب میشود: کتاب، باک، آب، تاک و…
4- بازی هم قافیه ها
شما یک کلمه را به فرزند خود میدهید و از او میخواهید که کلماتی که هم قافیه هستند را برای شما پیدا کند مثلا کلمه باغ:داغ،کلاغ خونه:بهونه،لونه
5- بازی تند گویی
در این بازی شما یک کلمه را به کودکتان میخواهید و از او میخواید تا جایی که میتواند به صورت تند و سریع پیرامون آن صحبت کند.در این بازی لازم نیست که حتما صحبتی که میکند دارای معانی خیلی درستی باشد،فقط باید سعی کند که کلمات رو سریع و درست پشت سر هم ردیف کنید،این بازی میتواند در تقویت بداهه گویی کودکان موثر باشد.
6- بازی با جملات تمرینی فن بیان
یکی از تمرینات خوبی که همه افراد مخصوصا کودکان میتوانند آن را انجام بدهند و در عین تقویت فن بیان سرگرم هم بشوند، تکرار جملات تمرینی فن بیان است.جملات تمرینی جملات سختی هستند که تکرار آنها میتواند تاثیر خیلی خوبی روی فن بیان کودکان داشته باشد و منجر به افزایش هوش کلامی آنها بشود. چند نمونه از این جملات را میتوانید در ادامه مشاهده کنید.
- چیپس، چسب، سس
- سه سیر سرشیر سه شیشه شیر
- کانال کولر، تالار تونل
- غولارو با قند، گول میزنیم.
- قوری گل قرمزی
این موارد تنها تعداد محدودی از سری جملات تمرینی است،اگر میخواهید درباره نحوه استفاده این جملات و همجنین مشاهده تعداد خیلی بیشتر از جملات تمرینی حتما مقاله جملات تمرینی فن بیان را مطالعه نمایید.
7-بازی غلو کردن
در این بازی از کودک خود بخواهید که در مورد یک شیء مثلا ملاقه شروع به تعریف و تمجید و غلو کردن بکند، حتی میتوانید از موارد تخیلی هم استفاده نمایید مثلا بگویید با این ملاقه میشه یک دریا رو خالی کرد. از کودک خود بخواهید که در تعریف کردن های خود عبارات را خیلی پر مایه و حماسی ادا کند. این بازی به کودکتان در ابراز هرچه بهتر حس در گفتارهایش کمک میکند.برای آشنایی با 20 بازی جذاب برای فن بیان کودکان،حتما مقاله بازی های فن بیان کودکان را مطالعه نمایید
جهت مرور مهم ترین نکات مقاله میتوانید خلاصه ویدئویی مقاله را مشاهده نمایید
کتاب فن بیان کودکان
کتاب های زیادی در حوزه فن بیان به زبان فارسی وجود دارد اما کتاب هایی که به صورت تخصصی روی فن بیان ویژه کودکان کار کرده باشند محدود هستند.شما میتوانید در ادامه بهترین کتاب هایی که در این حوزه نوشته شده را مشاهده کنید.
کتاب مهارتهای فن بیان کودک و نوجوان: چگونه فرزندی خوش سخن داشته باشیم؟
نویسنده:ندا سعادتی راد
در این کتاب بیان میشود که اساسا انسان ها دو دسته برونگرا و درون گرا هستند و افراد برونگرا اغلب دارای فن بیان قوی تری هستند ولی دز این کتاب به شما آموزش داده میشود که چگونه فن بیان کودکان درونگرا را نیز افزایش دهید. همچنین در این کتاب راهکارهای عملی بیان میشود که به رشد هوش کلامی و فن بیان کودکان کمک خواهد کرد.
دریافت کتاب مهارتهای فن بیان کودک و نوجوان از کتابراه
کتاب راهنمای تقویت فن بیان کودکان
نویسنده:سعید امام موسوی
در این کتاب نیز نویسنده سعی کرده مشکلاتی که باعث میشود کودکان کم صحبت و خجالتی باشند مورد بررسی قرار بگیرد و کمک کند که این مشکلات با تقویت مهارتهای کلامی و فن بیان کودکان رفع شود. دراین کتاب راهکارهایی عملی برای خوش صحبت شدن کودکان ارائه داده میشود که میتواند کمک دهنده والدین و مربیان برای تقویت این مهارت مهم باشد.
کتاب راهنمای تقویت فن بیان کودکان
کتاب فن بیان کودکان
نویسنده:مجتبی مصطفایی
یکی از بهترین کتاب هایی که به صورت تخصصی به حوزه فن بیان کودکان اشاره میکند این کتاب میباشد.در کتاب فن بیان کودکان ابتدا به توضیح چیستی فن بیان کودکان میپردازد و به برخی اشتباهات در حوزه فهم مهارت های کلامی کودکان اشاره دارد. در ادامه نیز راهکارها و بازی هایی به شما معرفی میشود که میتواند در رشد و توسعه مهارتها و هوش کلامی کودکان تاثیر گذار باشد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
مطالبی که در این مقاله چگونه فن بیان کودکانمان را بالا ببریم استفاده کرده بودید بسیار خوب و کاربردی بود.
سلام خانم رحیمی وقت بخیر
ممنون که نظر ارزشمند خودتان را برای ما در مقاله فن بیان کودکان ذکر دهید و بسیار خوشحالیم که این مقاله برای شما کاربردی و مفید بوده است.
امیدواریم با رعایت و اجرای نکات و تکنیک هایی که در این مقاله آموخته اید بتوانید در زندگی و مبحث آموزش خود گامی مهم بردارید.