بازی های فن بیان کودکان

بازی و سرگرمی در دوران کودکی همهی انسان ها نقش مهمی دارد.چرا که کودکان بسیاری از درس های زندگی و همچنین مهارت ها را از همین بازی ها میاموزند.بازی های جمعی راهکاری بسیار خوب است که کودکان یاد بگیرند که با همنوعان و افراد دیگر باید چطوری رفتار بکنند .یکی از مهم ترین مهارت هایی که کودکان باید آن را در همین سنین بیاموزند تا در آینده بتوانند بهتر و زودتر پیشرفت بکنند،فن بیان است.ما در مقاله فن بیان کودکان راهکارهایی را برای افزایش مهارت های کلامی کودکان بیان کردیم.اما در این مقاله قصد داریم که بازی های فن بیان کودکان که میتواند در عین سرگرم شدن آنها،مهارتهای کلامی و ارتباطی آنان را تقویت کند،ذکر نماییم.
اهمیت بازی های فن بیان کودکان
آموزش دادن های مستقیم و کلاسیک به افراد در سنین کودکی،شاید یکی از بدترین سبک های آموزش دادن باشد.در عوض کودکان عاشق بازی کردن هستند و والدین و مربیان باید سعی کنند از این فرصت استفاده نموده و در قالب بازی و سرگرمی،به آنها آموزشهای مهمی که در آینده آنها نقش بسیار مهمی دارد را بدهند.یکی از مهم ترین آموزشها،فن بیان و ارتباط های کلامی است.اگر کودک شما نتواند در این سن به مهارت های کلامی و فن بیان دست پیدا نکند،به احتمال خیلی زیاد در آینده بسیاری از فرصت ها را به دلیل کمبود اعتماد به نفس،خجولی و عدم درست فن بیان از دست خواهد داد.پس بسیار مهم است که از همین الان والدین برنامه جدی در جهت تقویت فن بیان کودکان داشته باشند.از راهکارهای مناسب جهت یادگیری راهکارهای تقویت فن بیان کودکان استفاده از کتاب های فن بیان کودکان است که شما را با مفاهیم فن بیان ویژه کودکان آشنا میکند ولی یکی از بهترین راهکارها که در عین سرگرم شدن کودکان،مهارت هایشان را بالا میبرد انجام بازی های تقویت فن بیان کودکان است.
در بازی های فن بیان کودکان چه اهدافی دنبال میشود؟
هدف از انجام این بازی ها را اگر بخواهیم به طور دقیق تر بررسی نماییم باید بگوییم که هدف ما از انجام این فعالیت ها:
- واضح و رسا صحبت کردن کودکان
- ارتباط چشمی مناسب با مخاطبی که با او صحبت میکند( تقویت زبان بدن کودکان )
- تقویت مهارت های شنیداری کودکان (اینکه درست گوش بدهند و پاسخ بدهند)
- ادب در کلام و خوش صحبت بودن کودکان
- بتواند خوب منظورش را به مخاطب برساند
- شیوه درست درخواست کردن و یا اعتراض کردن
با انجام این بازی ها و همچنین تقویت هوش کلامی کودکان،رسیدن به این اهداف چیز دست نیافتنی نخواهد بود،فقط باید کمی زمان و برنامه را برای تقویت مهارت های ارتباطی کودکان اختصاص داد.
معرفی بازی های فن بیان کودکان
در این بخش به معرفی جامع تعدادی از بازی هایی که میتواند به فن بیان،هوش کلامی و مهارت های ارتباطی کودکان کمک کند میپردازیم:
1.بازی حدس شیء برای تقویت فن بیان کودکان
این بازی کمک کننده خوبی است برای اینکه کودکان بتوانند احساسات خودشان را بر زبان بیاورند و آن را به خوبی توصیف کنند.بازی حدس شیء به این صورت است که باید یک جعبه تهیه کنید و دو طرف آن را به اندازه وارد شدن دست سوراخ نمایید.سپس یک شیء داخل جعبه بگذارید (به صورتی که کودک نتواند آن را ببیند و فقط بتواند آن را احساس کند) و از او بخواهید که او را خوب لمس کند و احساسش را توصیف کند و در آخر اسم شیء را ببرد.این بازی را میتوانید در جمع های کودکان مثل مدرسه یا مهد کودک انجام دهید و بچه ها به نوبت شروع کنند به حدس زدن شیء.این بازی میتواند در هوش کلامی و تقویت فن بیان دانش آموزان بسیار مفید باشد.
2.بازی ربط کلمات
در این بازی میتوانیم مثلا سه کلمه بنویسیم و از کودکمان بخواهیم که کلمه چهارم را حدس بزند،به طوری که کلمه چهارم به کلمات قبلی مرتبط باشد.
مثال کلمات:باغ،خاک،میوه،——
یا کلمات: لیوان،یخچال،خانه، ——
این بازی یک راهکار خوب برای تقویت فن بداهه گویی کودکان است.
3.بازی داستان سرایی با کلمات
در این بازی به کودک خود سه تا چهار کلمه میدهید و از او میخواهید که با استفاده از آنها یک داستان بسازد.هر چه سن کودک شما بالاتر باشد میتوانید از کلمات نا مربوط تر و مشکل تر استفاده نمایید.
4.بازی داستان سرایی دسته جمعی
این بازی در جمع های کودکان کاربرد دارد و حتی برای بزرگسالان نیز میتواند جذاب باشد.این بازی به این صورت است که مثلا در یک جمع پنج نفره،نفر اول یک کلمه یا جمله کوتاهی میگوید،نفر دوم یک جمله دیگر را به آن اضافه میکند،نفر سوم به جمله نفر دوم یک جمله دیگر اضافه میکند تا نفر چهارم و پنجم و دوبره نفر اول؛این داستان میتواند ادامه پیدا کند تا جایی که یکی از بازی کننده ها داستان را قاطی کند و نتواند جملات را به درستی به یاد بیاورد.توجه نمایید که این جملات باید با هم مرتبط باشند و حالت داستانی داشته باشد.
5.بازی گزارش گری
این بازی بسیار ساده است.یک مسابقه ورزشی را انتخاب نمایید و صدایش را قطع کنید و از کودک خود بخواهید که آن را گزارش کند.
6.بازی ساخت شعر
این بازی نیز میتواند هوش کلامی کودک شما را تا حد زیادی تقویت کند.در این بازی از کودک خود بخواهید که از چند کلمه ای که میشنود یک شعر آهنگین و موزون بسازد.این بازی میتواند به کودک شما کمک کند تا با مفاهیم قافیه و وزن بهتر آشنا شود.
7.بازی نقش آفرینی
در این بازی از تعدادی از کودکان بخواهید که نقش های مختلف را نقش آفرینی کنند و دقایقی را این گونه بگذرانند،مثلا از یکی از بچه ها میخواهید که نقش معلم،دیگری دانش آموز،مدیر و… را بازی کنند و با هم تعامل داشته باشند.این بازی کمک میکند که بتوانند درک بهتری از نقش ها و موقعیت های مختلف داشته باشند.
8.بازی برای تکیه کلام بایست
یکی از بازی های خیلی جالب برای رفع تکیه کلام ها و استفاده از حروف اضافی در کلام،بازی “برای تکیه کلام بایست” است.این بازی که باید به صورت جمعی انجام شود،به این صورت است که از یکی از کودکان میخواهید که شروع کند و به مدت 3 دقیقه دربارهی یک موضوع ساده شروع به سخن گفتن کند.هر گاه از کلمات اضافی و تکیه کلام هایی مثل: اِاِاِاِ یا مممممم استفاده کرد،تمامی بچه ها باید از جای خود بلند شوند.اینگونه است که کودک سخنران به آگاهی کاملی از تکیه کلامهایی که در صحبت هایش استفاده مینماید،میرسد.
9.بازی پیدا کردن هم قافیه
یکی از بازی های مناسب جهت افزایش دایره لغات کودکان،بازی پیدا کردن هم قافیه است.در این بازی شما یک کلمه را میگویید و میخواهید که کودک سریعا کلمه هم قافیه آن را پیدا کرده و ذکر کند.
10.بازی پیام مخفی
در این بازی که به صورت گروهی باید انجام شود،کودکان باید به صورت دایره کنار یکدیگر قرار بگیرند.نفر اول یک جمله را آرام در گوش نفر دوم میگوید،نفر دوم هم همان را به نفر بعدی تا برسد به نفر آخر،در نهایت نفر آخر پیام را به صورت بلند برای همه بیان میکند،احتمالا همه خواهد خندید چرا که پیام اول کاملا تغییر کرده است.
11.بازی پینگ پونگ آوا
در این بازی که میتواند به صورت دو نفره و یا چند نفره انجام شود،باید شما یک کلمه را بگویید و بعد به سرعت کودک شما با آوای حرف آخر کلمه شما یک کلمه جدید بگوید و بعد شما همینطور بازی را ادامه میدهد مثلا شما میگیید:پرتقال – کودک:لاستیک – شما:کباب – کودک:بستنی…
12.بازی زنجیره الفبا
این بازی کمی شبیه بازی اسم فامیل است ولی برای کودکان ساده تر برگزار میشود.به این صورت که در هر دست بازی یک دسته بندی و یکی از حروف الفبا را انتخاب کرده و از کودکان میخواهید که سریع یک کلمه با آن دسته بندی بگویند و در دست بعدی حرف و دسته بندی را عوض کنید.مثلا میگویید “میوه با حرف ب” و یا “اشیاء یا حرف ج” اگر میخوهید بازی را کمی سخت تر و پیچیده تر کنید که برای کودکان در سنین بالا جذاب باشد میتوانید دسته بندی های محدود تر و سخت تری انتخاب نمایید مثل: “مارک تلویزیون با حرف ب”.
13.بازی نقاشی توصیفی
این بازی کمک زیادی به تقویت مهارت های شنیداری و گفتاری کودکان میکند و به صورت دو نفره انجام میشود.دو کودک پشت به پشت هم مینشینند و یکی از آنها قلم و کاغذ دارد.شما به نفر دوم یک شیء یا یک مفهوم را میگویید به طوری که کودک اول متوجه نشود و از او میخواهید که با توصیف کردن و بدون نام بردن از آن شیء به نفر اول کمک کند که نقاشی آن شیء را بکشد.
14.بازی مناظره
در این بازی ابتدا یک بحث را برای کودکان مطرح میکنید و موافقان و مخالفین آن را مشخص میکنید.سپس از مخالف و موافق میخواهید که دلایل خود را برای یکدیگر بیان کنند و با هم مناظره نمایند.این بازی میتواند در هوش کلامی و مهارت های کلامی کودکان تاثیرگذاری خوبی داشته باشد.
15.بازی کلمه گمشده
در این بازی شما باید به کودک خود یک جمله دهید و از بین جمله یک کلمه را حذف میکنید و از کودک خود میخواهید که آن کلمه گمشده را پیدا کنید.
16.بازی داستان سازی با تصاویر
چند تصویر را به کودک خود بدهید و از او بخواهید که با مرتبط کردن آن تصاویر به هم یک داستان درست کند و آن را تعریف نماید.این بازی میتواند به بداهه گویی و قدرت مرتبط کردن موضوعات کمک بزرگی کند.
17.بازی کلمه جایگزین
در این بازی یک کلمه به کودک خود میدهید و از او میخواهید که کلمات شبیه به آن و هم معنی را پیدا کرده و جایگزین نمایید. مثلا میگویید به جای کلمه “مهم” از چه کلمه ای میتوان استفاده کرد؟
18.بازی کلمه ساز
در این بازی چند حرف مختلف به کودک خود بدهید و از او بخواهید که با استفاده از آنها کلمات با معنی بسازد مثلا حروف: ب،م،ر،الف را به کودکمان میدهیم و او میتواند کلماتی مثل:بام،رام،مار،بار را بسازد
19.بازی جملات تمرینی فن بیان
جملات تمرینی فن بیان،جملات سختی هستند که تکرار آنها میتواند تاثیر خوبی در هوش کلامی و بهتر ادا کردن کلمات داشته باشد.شما میتوانید به گروهی از کودکان این جملات را بدهید و مسابقه برگزار بکنید و به کسی که از بقیه بهتر ادا کرد جایزه بدهید.نمونه ای از جملات تمرینی فن بیان را میتوانید در ادامه مشاهده کنید:
- چیپس، چسب، سس
- سه سیر سرشیر سه شیشه شیر
- کانال کولر، تالار تونل
- غولارو با قند، گول میزنیم.
- قوری گل قرمزی
اگر دوست دارید که به جملات تمرینی بسیار بیشتری دسترسی پیدا کنید میتوانید مقاله جملات تمرینی فن بیان را مشاهده نمایید.
20. بازی تند گویی
در این بازی از کودک خود بخواهید که یک شیء را در اطراف خودش انتخاب کند و با سرعت بالا درباره آن به مدت یک دقیقه صحبت کند.مهم نیست که کلماتی که استفاده میکنند کاملا درست باشد.مهم این است که با سرعت کلمات را کنار هم بیاورد و از آنها استفاده نماید.
21.شعر حماسی خوانی
خواندن اشعار با لحن حماسی نیز یکی از تمرین ها و بازی هایی است که میتواند به فن بیان کودکان کمک بزرگی کند و لحن بیان آنها را نیز تقویت کند.خواندن اشعار شاهنامه فردوسی با لحن حماسی و با حس، میتواند علاوه بر آشنا شدن با زبان و ادبیات فارسی،کمک بزرگی به لحن و فن بیان کودکان نیز بکند.
ما در این مقاله سعی کردیم بهترین بازی هایی که میتواند به فن بیان و هوش کلامی کودکان کمک کند را معرفی نماییم.از بهترین مکان هایی که میتوان از این بازی ها استفاده کرد محیط مدرسه و مهد کودک است که میتواند علاوه بر فن بیان،مهارت های ارتباطی و نحوه برقراری ارتباط با یکدیگر را تقویت نماید.خوشحال میشویم که هرگونه پیشنهاد و نظری دارید در بخش نظرات بات ما در میان بگذارید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.