درمان لکنت زبان با 10 تکنیک ساده

لکنت زبان که به آن اختلال روانی دوران کودکی نیز گفته می شود، یک اختلال گفتاری است که شامل مشکلات مکرر و قابل توجهی در روان بودن و جریان گفتار طبیعی است. افرادی که لکنت زبان دارند می دانند چه می خواهند بگویند اما در بیان آن مشکل دارند. به عنوان مثال، ممکن است یک کلمه، یک هجا، یا یک صامت یا مصوت را تکرار یا طولانی کنند. یا ممکن است در حین حرف زدن مکث کنند زیرا به یک کلمه یا صدای مشکل ساز رسیده اند. در این مقاله با تمامی علائم ، نشانه ها و راه کارهای درمان لکنت زبان آشنا می شوید که بتوانید در مبحث فن بیان گامی مهم بردارید.
لکنت زبان چیست؟
لکنت زبان نوعی اختلال گفتاری است که سبب بروز مشکلات مکرر در ارتباط با روانی گفتار میشود. در صورت وجود لکنت زبان، امکان دارد شخص متوجه شود که در گفتار او تکرار و توقف وجود دارد و جملات را به شکل طولانی بیان میکند.
لکنت زبان معمولاً اختلالی است که در کودکان ایجاد میشود؛ ولی با این حال به دلایل مختلف ممکن است این اختلال در بزرگسالان نیز بروز کند. لکنت زبان به علت عدم اطلاع شخص از لغاتی که میخواهد بیان کند ایجاد نمیشود. بلکه این اختلال به توانایی شخص در بیان گفتار و سخن گفتن مربوط میشود. در اثر لکنت زبان بیان برخی از واژهها یا صداها ممکن است دشوار باشد.
لکنت زبان در چه سنینی مشاهده میشود؟
لکنت از کودکی شروع میشود و میتواند تا بزرگسالی ادامه داشته باشد. به طور میانگین بر اساس تحقیقات انجام شده از هر صد بزرگسال یک نفر به اختلال لکنت زبان دچار است و میزان شیوع آن در مردان ۳ تا ۴ برابر زنان است. همچنین اختلال لکنت زبان در همه فرهنگها و گروههای اجتماعی وجود دارد و مختص قشر خاصی نیست.
برای تشخیص و پیشگیری از اختلال لکنت زبان میتوان از مجموعهای از آزمایشها، مشاهدهها و مصاحبهها استفاد کرد. در کودکان بزرگ و افراد بزرگسال با انجام ارزیابی، میتوان شدت اختلال و تاثیر آن بر توانایی شخص در ارتباطات و عملکرد فعالیتهای روزانه را، تعیین کرد.
علائم لکنت زبان
کلمات ، هجا ها یا صداهای مکرر همراه با اختلال در سرعت عادی گفتار ، لکنت زبان را مشخص می کند. تکرار ، طولانی شدن و توقف سه رفتار اصلی در لکنت زبان را تشکیل می دهند.
استرس ناشی از لکنت زبان ممکن است به رفتارهای ثانویه منجر شود ، مانند:
- علائم جسمی مانند لرزش لب ها ، پلک زدن چشم و تنش در صورت یا قسمت بالای بدن
- سرخوردگی یا اجتناب از ارتباط چهره به چهره
- مکث قبل از شروع صحبت
- تغییر ترتیب یا جایگزینی کلمات در جمله
- مکث ناگهانی یا تردید قبل از شروع گفتگو
- مشکل در شروع یک جمله یا تلفظ صداهای خاص
رفتارهای ثانویه لکنت زبان در بزرگسالان بسیار پیچیده تر است. بزرگسالان آنها را طی سالها تمرین بدست آورده و به کمال رسانده اند. تشخیص اجتناب و فرار در بزرگسالانی که بیش از یک یا دو دهه لکنت زبان دارند، دشوار است.
اکثر کودکانی که لکنت زبان دارند یا از اختلالات گفتار خود بی خبرند یا از لکنت زبان خود ناراحت نیستند. کودکان ، به ویژه کودکان پیش دبستانی ، تقریباً هیچ گونه رفتار ثانویه ناشی از لکنت زبان را نشان نمی دهند.
در برخی موارد ، بزرگسالان حتی ممکن است با استفاده از مترادف ها یا بازسازی کل جمله ، لکنت زبان خود را با موفقیت سرکوب کنند. در حالی که این موارد در بزرگسالان دارای لکنت زبان رایج است ، اما همیشه آگاهانه نیستند.
احساسات و نگرش های منفی در بزرگسالان دچار لکنت زبان بیشتر از کودکان است. واکنش های منفی شنوندگان باعث افزایش احساس منفی در بزرگسالان دچار لکنت می شود.
احساسات منفی ممکن است به شکل اجتناب از موقعیت های اجتماعی ، آسیب به عزت نفس و/یا کاهش اعتماد به نفس ظاهر شوند.
تکرار یکی از علائم شایع لکنت زبان محسوب میشود. در این حالت شخص یک واژه، صدا یا هجا را تکرار میکند. لکنت زبان همچنین میتواند باعث بروز توقفهای مکرر در زمان سخن گفتن شود.
دیگر علائم شایع لکنت زبان شامل:
- بیان کردن یک صدا یا واژه به صورت ممتد
- بیان صداهایی مانند “اممم” یا “اووو”
- تنش عضلانی در صورت و بخش فوقانی بدن در زبان صحبت کردن
- بیان شکسته لغات یا توقف بین واژهها
لکنت زبان همچنین میتواند سبب بروز علائم قابل مشاهده جسمانی شامل چشمک زدن سریع، بروز تیک در صورت، فشرده کردن مشت و یا لرزش لب یا فک شود. بروز احساساتی مانند استرس، هیجان یا مواردی مانند بیخوابی نیز میتوانند سبب تشدید لکنت زبان شوند. گفتگو در مقابل جمع و همچنین صحبت کردن با تلفن نیز در بروز لکنت زبان مؤثر هستند.
لکنت چگونه درمان می شود؟
درمان لکنت بر اساس سن و اهداف ارتباطی فرد متفاوت است. یک آسیب شناس گفتار زبان (SLP) می تواند به شما کمک کند روش های درمانی را که ممکن است برای شما یا فرزند شما بهتر باشد پیدا کنید.
در اینجا برخی از روش های درمانی موجود برای بحث با گفتار درمانگر آورده شده است:
- درمان برای کودکان: درمان زود هنگام با کمک یک متخصص می تواند برای جلوگیری از لکنت طولانی مدت بسیار مفید باشد. والدین یا سرپرست می توانند با صبر و حوصله هنگام برقراری ارتباط با کودک ، گوش دادن با دقت به جای قطع صحبت او و نیز بررسی روند پیشرفت و احساسات کودک به او کمک کنند.
- لکنت درمانی: تکنیک های تنفس ، روش های آرام سازی ، یادگیری صحبت کردن آرام تر و بررسی مسائل اضطرابی از جمله تکنیک هایی هستند که گفتار درمانگر می تواند هم در کودکان و هم در بزرگسالان از آنها استفاده کند.
- داروها: هنوز هیچ دارویی برای لکنت زبان مورد تأیید FDA نمی باشد ، اما برخی از داروهایی که برای مشکلات دیگر استفاده می شوند، ممکن است برای لکنت زبان نیز استفاده شوند. به طور خاص در مورد هرگونه عارضه جانبی با پزشک یا گفتار درمانگر خود مشورت کنید.
- دستگاه های پزشکی: محققان در جستجوی تجهیزات پزشکی هستند که بتوانند به روان صحبت کردن کمک کنند ، مانند دستگاه هایی که می توانند در گوش قرار بگیرند یا از تحریک مغز برای کمک به ارتباطات استفاده کنند. در این زمینه تحقیق بیشتری مورد نیاز است.
پزشکان در حال تحقیق بر روی روش های جدیدی برای درک لکنت از طریق تصاویر مغزی و آزمایش ژنتیک به امید یافتن روش های درمانی موثرتر هستند.
راهکارهایی سریع برای کاهش و درمان لکنت زبان
روش درمان لکنت زبان بسته به سن شخص و نیازهای ارتباطی متفاوت میباشد. جهت تعیین روش مناسب درمان لکنت زبان در بزرگسالان یا کودکان بایستی به متخصص آسیبشناس گفتار و زبان مراجعه شود. گروههای حمایتی جهت درمان لکنت زبان نیز در رفع این عارضه مؤثر میباشند.
برخی از راهکارهای کاهش و مدیریت این موضوع را در ادامه برای شما ذکر کرده ایم :
1.از کلماتی که باعث لکنت میشوند پرهیز کنید.
افرادی که لکنت زبان دارند، نباید احساس کنند که مجبور به استفاده از کلمات خاص هستند، اگر این کلمات ترجیح آنها نیست. برخی از افراد ممکن است بخواهند از کلمات خاصی که باعث لکنت آنها میشود اجتناب کنند. در این حالت، تهیه فهرستی از این کلمات و یافتن گزینههای جایگزین برای استفاده مفید خواهد بود.
2. تمرین کنید.
با یک دوست نزدیک یا یکی از اعضای خانواده خود تماس بگیرید تا ببینید آیا آنها می توانند با شما بنشینند و صحبت کنند. تمرین گفتار در یک محیط امن ممکن است به شما کمک کند تا با خود و نحوه به نظر رسیدن گفتار خود راحت تر کنار بیایید.
پیوستن به یک گروه همیاری با سایر افرادی که لکنت زبان دارند نیز ممکن است مفید باشد. می توانید بفهمید وقتی آنها در جمع یا حتی در گروه های کوچک دوستانه صحبت می کنند ، چه چیزی به آنها کمک می کند. همچنین ممکن است باعث شود احساس کنید تنها نیستید.
3. ذهنآگاهی را امتحان کنید.
ذهنآگاهی روشی اثباتشده برای کاهش اضطراب و استرس است. مطالعهای نشان میدهد که بین تأثیرات ذهنآگاهی و ابزارهای لازم برای مدیریت لکنت همپوشانی وجود دارد، ازجمله:
- کاهش استفاده از راهکارهای اجتناب، مانند کمتر صحبت کردن
- کنترل عاطفی بهبودیافته
- پذیرش
به گفته نویسندگان مطالعهای موردی در سال 2018، افزودن مراقبه و ذهنآگاهی به برنامه درمانی لکنت زبان ممکن است برای برخی مفید باشد.
برای تمرین ذهنآگاهی، شرکت در کلاس، دانلود اپلیکیشن های مرتبط یا تماشای آنلاین فیلم را در نظر بگیرید. در این زمینه ، اپلیکیشنی تحت عنوان آرامیا موجود است که میتوانید در این زمینه از آن استفاده کنید.
4. اضطراب خود را عادی تلقی کنید.
وقتی افراد با لکنت زبان صحبت می کنند، معمولاً دچار اضطراب می شوند و فکر می کنند که همه مسائل در حال نابود شدن است! به زبانی دیگر تصور می کنند همه از صحبت های آن ها ناراضی و عصبی هستند و یا مسخره شان می کنند. در نتیجه این اتفاق هم اضطراب به وجود می آید.
اما کاری که شما در اینجا باید بکنید این است که اضطراب و استرس خود را کاملاً عادی تلقی کنید و بدانید که هر فردی که لکنت دارد، استرس هم همراه اوست. بعد از این کار می توانید خیلی راحت تر و بهتر آن را مدیریت کرده و صحبت های خود را ادامه دهید. برای از بین بردن این استرس هم می توانید از تکنیک های مقاله ترس از سخنرانی کمک بگیرید که بسیار به شما کمک می کند.
5. فایل صوتی ضبط کنید.
در بسیاری از مقالات و کتاب های فن بیان، تمرین ضبط کردن فایل صوتی راهی فوق العاده برای تقویت این مهارت توصیف شده است. این تکنیک به شدت به شما کمک خواهد کرد تا هم شمرده تر صحبت کنید، هم تسلط خود را به واژگان و صحبتتان افزایش دهید، هم اعتماد به نفس خود را بیشتر کنید و از همه مهم تر، لکنت زبان خود را به طور کامل از بین ببرید.
سعی کنید روزی یک فایل صوتی ضبط کنید و به مدت چند دقیقه درباره هر موضوعی که می خواهید صحبت کنید و هر دفعه، سعی کنید کمتر از دفعه قبل تپق بزنید و بهتر کلمات را ادا کنید تا به مرور زمان لکنتتان کمتر و کمتر شود.
***
در ادامه بخوانید: چگونه بدون تپق حرف بزنیم
***
6. جلوی آینه تمرین کنید.
این تمرین هم یک تکنیک فوق العاده برای مدیریت لکنت زبان به شمار می رود. شما می توانید روزانه چند دقیقه به تنهایی جلوی آینه ایستاده و با خودتان خلوت کنید! درباره هر موضوعی که به آن مسلط هستید دقایقی سخنرانی کنید و همان طور که گفتم در این تمرین هم مداومت داشته باشید. بعد از مدتی خواهید دید که لکنت زبانتان به شدت کمتر شده و می توانید خیلی بهتر و حرفه ای تر صحبت کنید.
بهترین راهکار مدیریت و درمان لکنت زبان
اما یکی دیگر از راه های فوق العاده خوبی که برای تقویت فن بیان و در کل مهارت های مربوط به آن مانند همین درمان لکنت زبان معمولاً پیشنهاد میشود، شرکت در کلاس های مرتبط با فن بیان است. اگر در این کلاس ها به صورت حضوری شرکت کنید که چه بهتر! اما اگر وقت یا حوصله این کلاس ها را ندارید، پیشنهادی که برایتان دارم این است که در کلاس های غیرحضوری فن بیان شرکت کنید. در این کلاس ها علاوه بر این که مطالب فوق العاده درجه یکی یاد میگیرید، تمرین های عملی نیز به شما داده میشود که با انجام دادن آن ها، شک نکنید بهترین اتفاقات برایتان رقم خواهد خورد.
مجموعه آموزشی عالی آموز این امکان را برای شما فراهم کرده که دورهی تخصصی فن بیان را به صورت غیر حضوری و با پشتیبانی اساتید این حوزه بگذارنید و بتوانید با یک فن بیان عالی تبدیل به یک مدرس ممتاز و حرفهای بشوید. برای آشنایی بیشتر با این دوره روی دوره غیر حضوری فن بیان کلیک کنید.
سوالات متداول درباره درمان لکنت زبان
لکنت زبان چیست؟
لکنت زبان نوعی اختلال گفتاری است که سبب بروز مشکلات مکرر در ارتباط با روانی گفتار میشود. در صورت وجود لکنت زبان، امکان دارد شخص متوجه شود که در گفتار او تکرار و توقف وجود دارد و جملات را به شکل طولانی بیان میکند.
چرا لکنت زبان می گیریم؟
لکنت می تواند به صورت مادرزادی باشد و یا به خاطر دلایل مختلفی که در این مقاله به آن ها اشاره می کنیم به وجود آمده باشد.
آیا درمان لکنت زبان ممکن است ؟
همین ابتدا خیالتان را راحت کنم که درمان لکنت زبان کار زیاد سختی نیست و می توان با انجام یک سری تمرین و البته ممارست در آن ها، به راحتی این کار را انجام داد. فقط باید حتماً در انجام این تمارین پشتکار و ممارست داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید