تقویت فن بیان دانش آموزان

یکی از بهترین محیط ها برای کار بر روی مهارت های ارتباطی و بخصوص فن بیان کودکان و نوجوانان، محیط تحصیلی و مدرسه آنان است. با توجه به اینکه در کشور ما افراد حدود 7 تا 17 ساله بخش زیادی از اوقات زندگیشان را در مدرسه میگذرانند و این موضوع میتواند یک فرصت عالی جهت پیشرفت و رشد و تعالی آنان باشد. امروزه متاسفانه به دلیل کمبود آموزش مهارتهای ارتباطی مخصوصا فن بیان در سیستم آموزشی، این معلم ها و مربیان هستند که باید خودشان اقدام کرده و بر روی فن بیان کودکان و نوجوانان کار کنند.ما در این مقاله راهکارهای خوبی به شما معرفی میکنیم که میتوانند مربیان و معلمان مدارس در جهت تقویت فن بیان دانش آموزان استفاده کنند، پس تا پایان همراه ما باشید.
قبل از هر چیز توصیه میکنیم ویدئو زیر را مشاهده نمایید
اهمیت تقویت فن بیان داش آموزان
غیر از محیط خانه و خانواده،محیط مدرسه به دلیل بودن کودکان و نوجوانان هم سن و سال در کنار هم، محیط خیلی خوبی است که بنوان فن بیان داش آموان را در کنار یگدیگر تقویت کرد.ما در مقاله فن بیان در خانواده نکاتی پیرامون اهمیت و راهکارهای فن بیان در محیط خانه و خانواده را مطرح کردیم و اکنون ما در این بخش مهم ترین دلایلی که باید روی فن بیان دانش آموزان در مدارس کار کرد را بیان میکنیم:
***
در ادامه بخوانید: موضوع سخنرانی برای نوجوانان
***
موفقیت تحصیلی
بدون شک دانش آموزی که فن بیان خوبی داشته باشد میتواند رشد بهتر و راحت تری در تحصیلش داشته باشد چراکه او خوب سوال میپرسد و از این کار خجالت نمیکشد و همچنین او در ارائه دروس به صورت شفاهی خیلی راحت و بدون مشکل عمل میکند که این موضوع میتواند به رشد و تعالی دانش آموز کمک بزرگی کند.
اگه از تاثیر فن بیان توی محیط مدرسه میخوای بیشتر بدونی،فایل صوتی پایین رو گوش بده
موفقیت اجتماعی
خیلی واضح است که افرادی که خوش صحیت هستند و از فن بیان بالایی برخوردار هستند در اجتماع جایگاه بالاتری میتوانند کسب کنند. زیرا این افراد میتوانند خیلی خوب خودشان را ارائه و پرزنت کنند و میتوانند در شرایط مورد نیاز به خوبی از خودشان دفاع کنند و با فن بیان خوبشان میتوانند در اجتماع محبوبیت بالایی کسب کنند. همین دلایل کافی است که شما وقت گذاشتن روی فن بیان دانش آموزان را خیلی جدی تر از قبل پیگیری و بررسی نمایید.
کمک به اختلالات کلامی
همیشه تعدادی از دانش آموزان وجود دارند که دارای مشکل در ادای حروف و عبارات باشند و یا اینکه نمیتوانند خوب منظور و مفهوم کلامشان را برسانند. در تکنیک های فن بیان تمرین های فراوانی وجود دارد که باعث میشود این اخلالات کم و حتی به طور کلی از بین بروند. شما به عنوان یک معلم و مربی میتوانید در این موضوع بسیار به دانش آموزان یاری کننده خوبی باشید.برای آشنایی بیشتر با تمرین هایی جهت تقویت فن بیان میتوانید مقاله تمرین های عملی فن بیان را مطالعه نمایید.
قدرت دفاع از خود
متاسفانه بسیار دیده میشود که دانش آموزان کودک و نوجوان در بسیاری از موارد نمیتوانند در مقابل افرادی که به آنها زور میگویند و یا اینکه پیشنهاد مضری میدهند،مقاومت نموده و جواب مناسبی به آنها بدهند و این مسئله باعث به وجود آمدن بسیاری از مشکلات در آینده آنها خواهد شد و همچنین باعث از بین رفتن فرصت های فراوانی در رندگیشان میشود.داشتن فن بیان قوی در دانش آموزان به آنها کمک میکند که وقتی در معرض پیشنهادات مضر قرار میگیرند توانایی “نه گفتن” داشته باشند و یا اگر در موقعیتی قرار گیرند که نیاز است از خود دفاع کرده و یا نظرشان را بیان کنند،بدون کمک گرفتن از دیگران قادرند که از پسش بر بیایند.اگر میخواهید که با تکنیک هایی آشنا شوید که به راحت تر نه گفتن خودتان و دانش آموزان کمک میکند،حتما مقاله مهارت نه گفتن را مطالعه نمایید.
راهکارهای تقویت فن بیان دانش آموزان
ما در ادامه این مقاله تعدادی از بهترین راهکارهای عملی که میتواند در رشد و توسعه فن بیان دانش آموزان در محیط کلاس و مدرسه تاثیر گذار باشد را به شما معرفی و توضیح میدهیم:
گفتگو کردن را تشویق کنید
هر نوع تعامل و صحبت کردن دانش آموزان میتواند تمرین خوبی برای فن بیان و مهارتهای کلامی آنان باشد. بعضی از دانش آموزان شاید میلی به گفتگو و صحبت کردن نداشته باشند و شما به عنوان مربی و معلم باید به آنها کمک کنید. برای اینکار میتوانید از آنها سوال بپرسید و یا از آنها بخواهید که با یکدیگر در مورد یک موضوع خاص صحبت کنند.این تمرین ها میتواند کمک کند که دانش آموزان به گفتگو و تعامل تشویق شوند.
تمرین رسمی صحبت کردن
یکی از راهکارهایی که کمک میکند دانش آموزان بتوانند بهتر با کلمات و عبارت ارتباط برقرار کنند، تمرین صحبت کردن رسمی است. از آنها بخواهید دقایقی را در کلاس شروع به صحبت کردن رسمی و بدون عبارات محاوره ای کنند. مثلا وقتی از کلمه ی محاوره ای خاصی استفاده کردن از او یا بقیه بخواهید که معادل رسمی آن را نیز بیان کند. این موضوع میتواند کمک زیادی به تسلط بر زبان نوشتاری آنان کند.
حفظ ارتباط چشمی
سعی کنید حتما در موقع تدریس و آموزش ارتباط چشمی خودتان را با دانش آموزان حفظ کنید و دانش آموزان را نیز تشویق کنید که آنها هم همین کار را انجام بدهند. توانایی بر ارتباط چشمی مناسب میتواند به داش آموزان کمک کند که نحوه بیان،تن صدا و حالات چهره را بهتر درک کنند و این مسئله کمک میکند که بتوانند بهتر ارتباط برقرار کنند.
یادآوری کنید که دانش آموزان رسا و واضح سخن بگویند
حتما از دانش آموران بخواهید که موقع صحبت کردن به رسا و واضحح بودن آن توجه کنند.به آنها بگویید که واضح و رسا صحبت کردن میتواند چقدر بر جذابیت کلام آنها کمک کند و همچنین میتواند نحوه ارتباط بر قرار کردن با دیگران را بهبود ببخشد.برای رسا و واضح صحبت کردن تمرین های عملی زیادی وجود دارد که یکی از آنها میتواند جملات تمرینی فن بیان باشد که کمک زیادی به درست تلفظ کردن عبارات میکند. برای آشنایی با این نوع جملات حتما مقاله جملات تمرینی فن بیان را مطالعه نمایید.
به فعالیت های گروهی تشویق کنید
دادن تکالیف و تمرینات گروهی بر تقویت مهارت های گفتاری و فن بیان دانش آموزان میتواند تاثیر فوقالعاده بگذارد،در فعالیت های گروهی است که دانش آموزان مهارت تیم سازی،ارائه نظرات و پیشنهادات و بحث و تبادل نظر را فرا میگیرند.استفاده از ظرفیت مدرسه برای تشویق دانش آموزان به فعالیت های گروهی میتواند بر فن بیان و مهارت های ارتباطی آنان کمک بزرگی کند.بازی های زیادی وجود دارد که میتواند در عین سرگرم کردن دانش آموزان،فن بیان و مهارت های ارتباطی آنان را تقویت کند؛برای مشاهده 20 بازی جذاب جهت تقویت فن بیان کودکان و نوجوانان،میتوانید مقاله بازی های فن بیان کودکان را مطالعه نمایید.
از آنها بخواهید خلاصه شفاهی بگویند
یکی دیگر از راهکارهای تقویت فن بیان دانش آموزان این است که آنها را تشویق کنید که مطالبی که در کلاس مطرح میشود را به صورت خلاصه و به نحوه شفاهی بیان بکنند.این موضوع از مهد کودک هم میتواند شروع شود و با بزرگتر شدن آنان سوالات سخت تر بشود.مثلا میتوانید هر روز از چند دانش آموز بخواهید که بخشی از درس را به طور خلاصه و شفاهی بیان کنند. این موضوع میتواند توانایی کلامی دانش آموزان را بسیار تقویت کند.
ظرافت های لحن را آموزش بدهید
یکی از مهم ترین نکات در فن بیان لحن بیان است. این لحن بیان است که میتواند معنای یک عبارت را کاملا تغییر دهد. سعی کنید این موضوع را به دانش آموزان آموزش دهید و آنها را با مفاهیم لحن -که شامل زیر و بمی صدا، سرعت و ریتم است- آشنا نمایید. برای این کار میتوانید از تمرین های خوبی نیز بهره ببرید. مثلا از دانش آموزان بخواهید که یک جمله خاص را مثلا : “امروز هوا آفتابی است” را با لحن های مختلف مثل حالت عصباتی، ناراحت، خوشحال، بی تفاوت و… بیان بکنند. این تمرین ها باعث میشود که دانش آموزان بدانند که در مواقع و شرایط مختلف باید چه لحنی داشته باشند و با این موضوع کاملا آشنا بشوند.
از تکنیک سوال روز استفاده نمایید
از تکنیک های خیلی مناسب که در کلاس های درس میتوان انجام داد و به فن بیان دانش آموزان میتواند کمک کند، تمرین سوال روز است. به این صورت که شما در ابتدای روز یک سوال را روی تخته مینویسید و از دانش آموزان میخواهید که به آن فکر کنند و به آن پاسخ بدهند و آن را شفاهی برای کلاس بیان کنند. مثلا میگویید: “مکان مورد علاقه شما چیست و چرا آن را دوست دارید؟”. شا میتوانید هر روز یک سوال مطرح کنید و دانش آموزان را تشویق به بحث و گفتگو درباره ی آن موضوع بکنید.
تمرین داستان سرایی را انجام بدهید
یکی از تمرین های خوب برای تقویت فن بیان دانش آموزان انجام تمرین داستان سرایی است. این تمرین میتواند به صورت بازی انجام شود که علاوه بر تقویت فن بیان، دانش آموزان را نیز سرگرم میکند.این تمرین به این گونه است که ابتدا از یک نفر میخواهید یک جمله بگوید، مثلا: علی به خانه اش رفت. سپس از نفر دوم میخواهید که یک جمله در ادامه به آن اضافه کند، مثلا: علی به خانه اش رفت و به مادرش سلام کرد. و همینطور داستان را با نفرات بعدی تکمیل کنید. این تمرین یکی از روش های خوب جهت تقویت کلام در فن بیان نوجوانان و کودکان است.
اجرای نمایش
از روش های دیگری که میتواند به فن بیان و مهارت های ارتباطی دانش آموزان کمک کند، انجام و اجرای نمایش و تئاتر است. نمایش میتواند مجموعه ای از مهارت ها را در دانش آموزان تقویت کند مثل: فن بیان، قوه تخیل، زبان بدن و … تمامی این موارد میتواند در آینده هر یک از دانش آموزان بسیار با اهمیت باشد و یاری دهنده آنان در امورات زندگی است.
مهارت های شنیداری دانش آموزان را تقویت کنید
تقویت مهارت های شنیداری به دانش آموزان کمک میکند که به صورت سازنده گوش دهند و تمرکز داشته باشند.همچنین به آنها کمک میکند که یادگیری بالاتری داشته باشند و مکالمات سازنده ای را انجام دهند.برای این که گوش دادن فعال را در دانش آموان تقویت کنید میتوانید از آنها بخواهید که خلاصه صحبت های شما را یادداشت نمایند و یا اینکه نت برداری کنند.همچنین میتوانید از آنها بخواهید که هر چند دقیقه یکبار سوال بپرسند.این روش ها میتواند به شما کمک کند که دانش آموزان را به سمت گوش دادن موثر و فعال دعوت نمایید.
جهت مرور مهم ترین نکات،میتوانید خلاصه این مقاله را در ویدئو زیر مشاهده نمایید
با دانستن و اجرای این راه کار ها در مدارس و در کلاس های درس، میتوانید کمک بزرگی به تقویت فن بیان دانش آموزان بکنید که همانطور که بیان شد فن بیان تاثیر بسزایی در رشد و ارتقای جاسپیگاه اجتماعی افراد دارد و بدون شک افرادی که دارای فن بیان و مهارت های ارتباطی قوی تری هستند، آینده بهتری خواهند داشت.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام .
راهکارهای تقویت بیان کودکان که در این مقاله گفته بودید برای منی که معلم هستم خیلی کاربردی بودن و تصمیم دارم در سال جدید با به کار گرفتن این راهکاره ها شیوه تدریس خودم رو عوض کنم تا دانش آموزانم با انرژی بیشتر مجذوب درس شوند.
ممنونم از اینکه دغدغه همه قشری رو دارید.
سپاس از تیم خوب عالی آموز
سلام خانم ایمانی بزرگوار
بسیار خوشحالیم که مقاله تقویت فن بیان دانش آموزان ، مجموعه عالی آموز براتون کاربردی و مفید بوده و تونسته رضایت شما رو جلب کنه.
امیدوارم موفقیت روزافزون داشته باشید.