درمان کم حرفی

برخی از افراد با توجه به ویژگیهای فردی و شخصیتیشان، فرقی ندارد در چه جمعی باشند؛ میتوانند به راحتی با خوش صحبتی در کانون توجه قرار بگیرند و در ارتباط با دیگران خیلی خوب عمل کنند. برخی دیگر نیز در همین جمعها شنونده هستند و بسیار آرام و کم حرف میباشند. کم حرف بودن در روابط اجتماعی و عافطی افراد تاثیرگذار است و میتواند دلایل مختلفی همچون پایین بودن اعتماد به نفس در فن بیان ، خجالتی بودن و یا درونگرایی داشته باشد. در ادامه به علت های کم حرفی و سکوت و راههای مقابله با آن و برقراری ارتباط موثر با دیگران بپردازیم. پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید .
کم حرفی چیست؟
کم حرفی بدین معنا است که افراد در موقعیتهایی که لازم است صحبت کنند حرفی نمیزنند و ساکت هستند در نتیجه ضرورت درمان کم حرفی امری مهم تلقی میشود. معمولا یکی از ویژگیهای افراد درونگرا کم حرف بودن است که برخیها با آن دست و پنجه نرم میکنند و با وجود تلاشهای خود برای حرف زدن، نمیتوانند آنطور که دوست دارند صحبت کنند. این ویژگی باعث میشود تا در بسیاری از موقعیتها نتوانند از حق خود دفاع کنند یا بسیاری از فرصتها را از دست میدهند. البته این مسئله نگران کننده نیست و شما میتوانید با رعایت نکاتی بیشتر صحبت کنید و مانند گذشته کم حرف نباشید.

کم حرفی نشانه چیست؟
احساس نا امنی
کم حرفی ممکن است بخاطر عزت نفس پایین، خجالتی بودن و یا خود کم بینی باشد. مثلا ممکن است بترسید که صحبت کنید و در نظر دیگران احمق، دست و پا چلفتی و یا کسل کننده به نظر برسید.
این مورد نیز ریشه در کودکی شما دارد. ممکن است در کودکی به علت کنترل نکردن احساسات و پرحرفی، توسط پدر و مادرتان مورد سرزنش قرار گرفته باشید. این باعث می شود که از همان دوران کودکی یک ایده در ذهن شما شکل بگیرد که نباید زیاد حرف بزنید چون سوتی می دهید و رفته رفته عزت نفس تان پایین بیاید.
ترس از قضاوت دیگران
اگر شما فرد بالغی هستید ولی با مشکل کم حرف زدن دست و پنجه نرم می کنید؛ پیشنهاد می کنم افراد بهانه جو و قضاوت گر را از زندگی خود حذف کنید. با کسانی معاشرت کنید که باعث آرامش و حال خوب شما هستند نه کسانی که با قضاوت ها وانتظارات بیجا جلوی حرف زدن شما را میگیرند.
کمبود اطلاعات
خیلی از افراد به خاطر نداشتن اطلاعات زیاد، کم حرف میزنند. اگر نداشتن اطلاعات همراه با استرس باشد معمولا آن فرد هیچ حرفی نمیزند. اما اگر فرد با وجود نداشتن اطلاعات به خوبی به حرف های دیگران گوش دهد و حتی سوال بپرسد؛ یعنی با داشتن یک مطالعه کوتاه میتواند به خوبی درباره موضوع صحبت کند.

قرار گرفتن در جمع های متفاوت
قرار نیست ما با همه افراد دنیا ارتباط بگیریم یا از حضور همه آن ها احساس راحتی کنیم. زمانی که در جمع های نامناسب قرار میگریم دوست نداریم صحبت کنیم یا معاشرتی با آن ها داشته باشیم پس سکوت میکنیم.
اگر با وجود آگاهی به تفاوت شخصیتی خود با گروهی از افراد باز هم در آن گروه ها میمانید؛ یک جای کار میلنگد. سعی کنید گروه های دوستی مناسبی داشته باشد و با کسانی همراه باشید که در کنارشان حرفی برای گفتن دارید.
کم حرفی بهتر است یا پرحرفی؟
در دنیای امروز، برونگرایی و پرحرفی ارزش محسوب می شود. کسانی که برونگرا هستند نسبت به افراد کم حرف و درونگرا باهوش تر و جذاب تر به نظر می رسند. در حالیکه شاید واقعا اینطور نباشد و نباید افراد کم حرف را دست کم گرفت.
هرگز سکوت نشانه ضعف و فریاد نشانه قدرت نیست! گاه می تواند برعکس هم باشد. به طور کلی ارتباط با افراد پرحرف نیز به اندازه افرادی که ساکت هستند، آزار دهنده و کسل کننده است.
نمی توانیم بگوییم که پرحرفی بهتر از کم حرفی است. هر دو آزار دهنده و به یک میان بد هستند. پس بهترین راه میانه روی و تعادل در صحبت کردن است.
در ادامه بخوانید : درمان پرحرفی

راهکارهای درمان کم حرفی
برای آن که بتوانید کم حرفی تان را کنار بگذارید و روی اجتماعی بودنتان بیشتر کار کنید می توانید به مواردی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد بیشتر توجه کنید:
تمرکز کردن بر فرد مقابل
افراد خجالتی و کم حرف اغلب در برخورد با دیگران بر روی خود تمرکز میکنند و میترسند رفتاری داشتهباشند که طرف مقابل قضاوت بد کند. ممکن است به این فکر کنند که دیگران چه نظری در مورد آنها دارند یا در این موقعیت باید چه بگویند یا چگونه رفتار کنند. به جای این کار سعی کنید بر طرف مقابل و صحبتهای او تمرکز کنید. تماس چشمی از مهمترین موارد برقراری ارتباط مؤثر است. همچنین لازم است شنونده بودن را تمرین کنید. گاهی برای نشان دادن توجه خود به گوینده سرتان را تکان بدهید و یا لبخند بزنید.
دور کردن افکار منفی
معمولا افراد کم حرف و ساکت برخی الگوهای فکری منفی و غلط را در ذهن خود میپرورانند که با قرار گرفتن در یک موقعیت اجتماعی سبب پریشانی و خجالت زده شدن آنها میگردد.
برای دوری از کم حرفی لازم است این افکار منفی شناسایی شده و از بین بروند. چراکه در اغلب موارد این افکار ساخته ذهن خود فرد است و واقعی نیست و تنها سبب کاهش اعتماد به نفس در او میشود. مثل این مورد که فرد کم حرف گمان میکند اگر حرف اشتباهی بزند سبب میشود که دیگران او را مسخره کنند.

آنچه قرار است بگویید را تمرین کنید
آنچه قرار است بگویید را روی کاغذ بنویسید و روبهروی آینه با صدای رسا آن را با خودتان تمرین کنید. این کار باعث میشود در حین مکالمه جملات را طبیعیتر ادا کنید. حتی وقتی تمرین کرده باشید هم ممکن است مکالمه طبق برنامهی شما پیش نرود؛ اما اشکالی ندارد.
- زمانی که تمرین کرده باشید میتوانید در موقعیتهای واقعی بر اساس تجربیاتتان در این جملات تغییراتی بدهید.
- تمرین شما باید متناسب با چالشی باشد که با آن مواجه هستید. اگر به دانشگاه میروید تمرین مکالمه میتواند روی موضوعات درسی، تهیهی جزوه یا آزمون و پروژهی پیشرو متمرکز باشد. اگر قرار است به مهمانی بروید مکالمهی تمرینی شما میتواند روی سرگرمیهای مهمانی، تعریف از دیگران و غذایی باشد که در مهمانی سرو شده است.
در ادامه بخوانید : جملات تمرینی فن بیان
فعالانه از ذهن خود استفاده کنید
اگر مدت زیادی از ذهن خود استفاده نکنید و روی موضوعات مختلف علمی و ادبی تمرکز نکنید، نمیتوانید صحبتهای خوبی داشته باشید و از واژگان مناسبی استفاده کنید. بنابراین سعی کنید در طول روز از کتابهای مختلف و فیلمهای مفید استفاده کنید تا دایره واژگانتان افزایش پیدا کند. همچنین شرکت در سخنرانیها و کارگاههای مرتبط نیز تاثیر زیادی در بهبود عملکردتان دارد.

با افراد نزدیک خود بیشتر صحبت کنید
حتما شما هم افرادی را در زندگی خود دارید که احساس راحتی بیشتری با آن ها میکنید. دوستان صمیمی یا خانواده از جمله این افراد هستند. برای این که مشکل خود را سرع تر حل کنید از آن ها کمک بگیرید. کم کم طول صحبت هایتان با آن ها را افزایش بدهید. سوال بپرسید و درمورد اتفاقات مختلف نظر بدهید. شما به این افراد نزدیک هستید و آن ها شما را دوست دارند، پس دیگر جای هیچ نگرانی وجود ندارد.
دربارهی جریانات روز مطالعه کنید
دربارهی اتفاقات جاری مانند اخبار، ورزشها، سرگرمیها و برنامههای تلویزیونی بهروز باشید. با این کار وسط هر مکالمهای قرار بگیرید حرفی برای گفتن دارید. لازم نیست در همهی موضوعات اطلاعات عمیقی داشته باشید به اندازهای که بتوانید در بحثها نظری داشته باشید کافی است.
- چند موضوع خبری یا وبسایت موضوعات روز را به صورت دائم دنبال کنید تا به روز باشید.
- همچنین میتوانید یک بار در روز اخبار ببینید یا روزنامه بخوانید تا عقب نیفتید.
مکالمه را پیش ببرید
زمانی که دیگران صحبت میکنند نشانههایی دربارهی موضوعاتی به شما میدهند که میتوانید دربارهی آنها صحبت کنید. و اگر گوش کنید میتوانید راههای مختلفی برای ادامهی مکالمه پیدا کنید.
- برای مثال اگر کسی گفت: «دیروز با مجید بیرون غذا خوردیم.» بر اساس این جمله شما میتوانید دربارهی رستوران، کارهای دیگری که آن روز انجام دادهاند یا هامون سؤال کنید.
- همچنین میتوانید هریک از پاسخها را به یک تجربهی شخصی مرتبط کنید. میتوانید دربارهی رستورانهایی که رفتهاید یا دلتان میخواهد بروید حرف بزنید.
درمان کم حرفی با همسر
شاید با خود بگویید که ما باید چگونه با افراد که به کم حرفی شناخته می شوند، رفتار کنیم؟ چطور باید با آنها ارتباط برقرار کنیم. همان طور که متوجه شدید کم حرفی زنان و مردان در رابطه میتواند عامل هولناک و بسیار خطرناکی برای سلامت و موفقیت آن ارتباط به شمار رود. از این رو ما اصولی را به شما معرفی میکنیم تا از طریق آنها به درمان کم حرفی با همسر خود اقدام کنید.
به همین منظور تلاش کنید تا در هنگام صحبت با همسر خود سعی کنید در ابتدا سوالات دقیق و کامل بپرسید که جوابشان به صورت بله یا خیر نباشد و در پایان سکوت اختیار کنید تا فرد مقابل فرصت و زمان پاسخ گویی داشته باشد و با خیال راحت این کار را انجام دهند. نکته دوم، صبور بودن شماست، یادتان باشد که مسیر عصبی کم حرفی در زنان و مردان کم حرف، ساخته شده است و آنها به این ویژگی عادت کرده اند. پس یک شبه و با یک تمرین یا تکنیک درمان نمیشوند.

نکته سوم این است که به تمام دقت و اشتیاق خود به آنها گوش دهید و این علاقه به شنیدن کلام همسرتان را به خوبی در چهره و بدنتان نشان دهید، تا تمایل آنها به صحبت کردن دو چندان شود.
مزایای کم حرفی
تا اینجای مقاله به مشکلات کم حرفی اشاراتی داشتیم و راه حل هایی برای درمان آن ذکر نمودیم اما نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که گاهی کم حرفی میتواند مفید باشد و مزایایی را برای انسان در پی داشته باشد.همانطور که بعضی از بزرگان گفته اند که:
سکوت و کم گویی از حکمت است
اگر بخواهیم لیستی از مزایای کم حرفی را برای شما ذکر نماییم،میتوانیم به موارد زیر اشاره کرد:
- کم حرفی سبب لغزش و اشتباهات کم تر میشود.
- با کم حرفی فکر انسان بیشتر کار میکند تا زبانش.
- اغلب موارد کم حرفی نشانه فهم و درک بالاست.
- کم حرفی و سکوت سبب مشود سوء تفاهم ها کم شود.
- با سکوت و کم حرفی بسیاری از اختلاف ها و مشاجره ها شکل نمیگیرند.
- با سکوت عیب های انسان پنهان میشود.
- گاهی اثر گذاری سکوت و کم حرفی بیش از حرف زدن است.
- کم حرفی میتواند وقار انسان را بالا ببرد.

معرفی کتاب درمان کم حرفی
در این قسمت می خواهیم یکی از بهترین و معروف ترین کتاب های حوزه کم حرفی را برای شما معرفی کنیم تا بتوانید با کمک آن ها، به خوبی کم حرفی خود را از بین ببرید.
کتاب کپسول گفتگو – راهنمای علمی و عملی غلبه بر کم حرفی
“روابط، کلیدی مستقیم برای میزان شادی در زندگی ماست.” این یک ضرب المثل قدیمی است اما دلیلی وجود دارد که سالهاست تکرار میشود. علم ثابت کرده که افراد با روابط طولانی، همیشه از انسانهای منزوی بیشتر عمر میکنند.
با مهارتهای ارتباطی و مکالمهای چه باید کرد؟ بدون این مهارتها شما به زندگی بدون رابطه محکومید. افرادی هستند که وقتی شما شکست خوردهاید و به حمایت نیاز دارید، از شما حفاظت میکنند و افرادی نیز هستند که در اوج شادی خود میخندند و لذت خود را با شما به اشتراک می گذارند. بدون توانایی برای انتقال ایدههای خود و تنها با ارتباط برقرار کردن با انسانهای دیگر، شما در جهانی بی روح و بدون گرمایی که دیگران میتوانند به شما عطا کنند زندگی میکنید
هر کسی برای این که مؤثر و بانفوذ باشد، لازم است که بر مهارت های ارتباط حرفه ای با دیگران مسلط باشد، قطعاً شما هم دوست دارید که با افراد مختلف چنین ارتباطی را برقرار نمائید.

قبل از هر چیزی از شما چند سؤال دارم:
- آیا می دانید چگونه سر صحبت با افراد را باز کنید؟
- آیا می دانید وقتی با کسی صحبت می کنید نگاهتان به چه صورت و به چه سمتی باید باشد؟
- آیا می دانید از چه کلمات و جملاتی در گفتگو استفاده کنید تا حرفه ای تر باشید؟
- آیا موانع ذهنی صحبت کردن در جمع را می شناسید؟
- آیا می دانید روش های مختلف سؤال کردن چگونه است؟
- آیا می دانید چه سوالاتی بپرسید تا گفتگوی تان طولانی تر شود؟
- آیا می دانید چطور خودتان را به دیگران معرفی کنید؟
- آیا می دانید که به چه صورت شمرده و واضح صحبت کنید؟
- آیا می دانید وقتی در جمع افراد صحبت می کنید، نحوه ایستادن تان باید به چه صورت باشد؟
- آیا می دانید کدام ژست ها باعث شروع گفتگو و کدام ها مانع شروع گفتگو هستند؟
- آیا می دانید چگونه از دیگران تعریف کنید که چاپلوسی نباشد؟
- آیا می دانید چطور باید از کسی انتقاد کنید و در مقابل انتقاد چگونه رفتار کنید؟
اگر جواب شما به پرسش های مطرح شده منفی است، باید بگویم که این کتاب برای شما نوشته شده است اما اگر پاسخ ها به گونه دیگری است، احتمالاً کتاب های مفیدتری برای شما وجود دارد.
مهارت های ارتباطی در هر شرایطی و در هر مکانی با توجه به مسائل اجتماعی و فرهنگی منعطف و تغییر پذیر است و می توان از کتاب های مختلف راه حل های متناسب با خود را دریافت نمود. با ما همراه باشید تا تغییرات فوق العاده ای را با همدیگر رقم بزنیم.
اگر سوال هایی که مطرح شد، ذهن شما را درگیر کرده است و احساس میکنید که برای ایجاد تغییر نیاز به برنامه دارید، پیشنهاد میکنم این کتاب را مطالعه کنید.
به این فکر کنید که با شخص بزرگی در زندگی مان رو به رو شده ایم، حال این فرد می تواند فردی باشد که کسب و کارمان را متحول می کند یا نه؛ جایگاه بالایی در سیاست و یا در هر جایگاه دیگری باشد و یا اینکه گزینه خوبی برای همسر آینده ما باشد؛ سوالی که از شما دارم این است که با شرایط فعلی مان، آیا می توانیم با او ارتباط برقرار کنیم؟
اگر بر مهارت های ارتباطی مسلط هستید، این کتاب به شما کمک می کند تا در ارتباط بهتری را با اشخاص داشته باشید ولی اگر این مهارت ها را خیلی مسلط نیستیم و یا در اطرافیانمان کسانی هستند که از این قضیه رنج می برند، این کتاب گزینه مناسبی برای آنهاست.
جهت تهیه این کتاب زیبا و کاربردی ، میتوانید به وبسایت کتابراه مراجعه کنید .

راهکار حرفه ای درمان کم حرفی
اما یکی دیگر از راه های فوق العاده خوبی که برای تقویت فن بیان و در کل مهارت های مربوط به آن مانند همین درمان کم حرفی معمولاً پیشنهاد میشود، شرکت در کلاس های مرتبط با فن بیان است. اگر در این کلاس ها به صورت حضوری شرکت کنید که چه بهتر! اما اگر وقت یا حوصله این کلاس ها را ندارید، پیشنهادی که برایتان دارم این است که در کلاس های غیرحضوری فن بیان شرکت کنید. در این کلاس ها علاوه بر این که مطالب فوق العاده درجه یکی یاد میگیرید، تمرین های عملی نیز به شما داده میشود که با انجام دادن آن ها، شک نکنید بهترین اتفاقات برایتان رقم خواهد خورد.
مجموعه آموزشی عالی آموز این امکان را برای شما فراهم کرده که دورهی تخصصی فن بیان را به صورت غیر حضوری و با پشتیبانی اساتید این حوزه بگذارنید و بتوانید با یک فن بیان عالی تبدیل به یک مدرس ممتاز و حرفهای بشوید. برای آشنایی بیشتر با این دوره روی دوره غیر حضوری فن بیان کلیک کنید.
سوالات متداول درمان کم حرفی
کم حرفی چیست؟
کم حرفی بدین معنا است که افراد در موقعیتهایی که لازم است صحبت کنند حرفی نمیزنند و ساکت هستند در نتیجه ضرورت درمان کم حرفی امری مهم تلقی میشود.
کم حرفی نشانه چیست؟
کم حرفی ممکن است بخاطر عزت نفس پایین، خجالتی بودن و یا خود کم بینی باشد. مثلا ممکن است بترسید که صحبت کنید و در نظر دیگران احمق، دست و پا چلفتی و یا کسل کننده به نظر برسید.
کم حرفی بهتر است یا پرحرفی؟
نمی توانیم بگوییم که پرحرفی بهتر از کم حرفی است. هر دو آزار دهنده و به یک میان بد هستند. پس بهترین راه میانه روی و تعادل در صحبت کردن است.

دیدگاهتان را بنویسید