اشتباهات صحبت کردن

طریقه صحبت کردن شما با دیگران موضوع بسیار مهمی است که میتواند تاثیر بسیار زیادی در تثبیت شخصیت یا از بین بردن شخصیت شما داشته باشد. و حتی خود شما هم ممکن است از طرز برخورد و صحبت کردن دیگران درباره شخصیت آنها نظراتی را بیان کنید ، که شایسته آنها نباشد. از نظر کلامی هنگام صحبت کردن یک سری اشتباهات گفتاری داریم که باعث میشود ما را به یک فرد غیرعادی و خسته کننده تبدیل کند. برای جلوگیری از اشتباهات صحبت کردن ، میتوانید با یادگیری و کسب مهارت های فن بیان و گفت وگوی موثر این مشکل را حل کنید. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
هنر خوب صحبت کردن یعنی چه؟
راز افراد اجتماعی و موفق که ارتباطی اصولی و عالی برقرار می کنند چیست؟ یکی از مهمترین دلایلش شیوه صحبت کردن آن ها است. تن صدا، شدت، لحن در فن بیان و توجه به حرف هایی که از دهانمان بیرون می آید، مهمترین موارد تاثیرگذار در این موضوع هستند.
خوب صحبت کردن یعنی یادگیری مهارت های مکالمه ای و سخن پردازی که تصویر شخصی و حرفه ای شما را نزد دیگران بهبود میبخشد. بدون «اِممم»، «اِاااا» و وقفههای طولانی هنگام مکالمههای تلفنی یا رودررو با دوستان، خانواده و همکارانتان . قطعا از اینکه تقویت مهارت های گفتاری چه تغییر بزرگی در زندگی تان ایجاد خواهد کرد، شگفت زده خواهید شد.
اشتباهات صحبت کردن
در این قسمت ، در کنار هم برخی از مهم ترین اشتباهات صحبت کردن و ارتباط موثر را مرور می کنیم و با ذکر راهکار مدیریت آن ها گامی مهم در راستای ارتباطات خود بر میداریم.
مشخص نکردن هدف
از مهم ترین و ابتدایی ترین گام های یک سخنرانی خوب و تاثیر گذار ، مشخص کردن هدف صحبت کردن است . قبل از شروع سخن ، اگر هدف را مشخص کنیم ، ارائه آن سخن ، راحت تر خواهد شد و نه خودمان و نه مخاطب مان دچار سردرگمی نخواهیم شد .
سخنرانی بدون هدف را دقیقا مثل رانندگی در مسیری نامعلوم و بدون نقشه راه تشبیه کرده اند . پس باید از قبل هدف مان از ارائه سخنرانی را مشخص کنیم و با آماده سازی مطالب مرتبط با موضوع ، نقشه راهی زیبا برای خود و مخاطب مان ترسیم کنیم.
صحبت کردن خیلی سریع
عدم سنجیده صحبت کردن و سریع صحبت کردن از دیگر اشتباهات رایجی است که سخنرانی را بدون اثر می کند، زیرا مخاطب نمی تواند به درستی متوجه مطالب و منظور شما شود. تند صحبت کردن و سخنرانی سریع باعث سردرگمی شنوندگان شده و مطالب و موضوعات به درستی منتقل نمی شوند. در نتیجه نتیجه مثبتی حاصل نمی گردد و فقط خستگی و کلافگی مخاطبان بر جای می ماند.
عدم مدیریت زمان
مدیریت زمان فقط مخصوص سخنرانی و ارائه مطالب نیست و به این منظور نمی باشد که به اندازه سخن بگویید و ارائه خود را طولانی نکنید؛ یک سخنران خوب و حرفه ای برای وقت مخاطبان خود احترام قائل بوده و در سر ساعت تعیین شده سخنرانی خود را شروع می کند. سر موقع شروع کردن نشان دهنده جدیت شما می باشد و باعث جلب اعتماد مخاطبان می گردد.
زبان بدن نامناسب از اشتباهات صحبت کردن
بسیاری از افراد حین سخنرانی ترجیح می دهند فقط پشت تریبون استاده و مطالب را ارائه دهند. این امر باعث یکنواختی سخنرانی می شود. باید از تکنیک های حرکتی و زبان بدن در سخنرانی برای انتقال بهتر و موثرتر مطالب استفاده کنید. به کار بردن حرکات دست در حین سخنرانی می تواند احساسات را به راحتی منتقل کند و باعث تمرکز و دقت بیشتر و جلب توجه او شود.
البته در استفاده از حرکات بدن باید تعادل نیز داشته باشید و بیش از حد جنب و جوش نداشته باشید. هنگام سخنرانی باید کاملا طبیعی به نظر برسید و از روش های اصولی زبان بدن بهره بگیرید.
نگاه نکردن به افراد و ارتباط برقرار نکردن با آنها از طریق چشم ها از دیگر اشتباهات سخنرانان می باشد. گاهی اوقات افراد حین سخنرانی نگاه خود را فقط بر روی یک یا دو نفر زوم می کنند و یا اصلا به کسی نگاه نمی کنند، این امر باعث می شود مطالب به خوبی منتقل نشوند. نگاه کردن باعث ایجاد ارتباط شخصی شده و حتی یک نیمنگاه کوتاه باعث میشود توجه افراد به شما معطوف بماند. حین سخنرانی سعی کنید حداقل یک بار با هر کدام از مخاطبان ارتباط چشمی داشته باشید.
خود تخریبی
از بزرگترین اشتباهات افراد هنگام سخنرانی خود تخریبی است. خود تخریبی به معنای استفاده از جملاتی می باشد که شان و قدرت سخنران را پایین می آورد. اگر در حین سخنرانی خودزنی کنید اعتماد به نفس شما کاهش پیدا کرده و همچنین اعتماد مخاطبان به شما هم کم می شود. از نمونه جملاتی که می توان برای خود زنی در سخنرانی مثال زد می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ببخشید من استرس دارم.
- زیاد مزاحم نمی شوم.
- نمی توانم به خوبی سخنرانی کنم.
- و …
ظاهر و پوشش نامناسب از اشتباهات صحبت کردن
پوشش و سبک لباس شما با توجه به محل برگزاری سخنرانی و طیف مخاطبان شما می تواند متغیر باشد اما باید از یک سری اصول پیروی کنید تا حرفه ای و قابل اعتماد به نظر برسید. علاوه بر لباس زیبایی ظاهری شما مانند مدل موها، حالت چهره، تمیزی و پاکیزگی و آراسته بودن نیز از اهمیت بالایی برخوردارند.
نداشتن ظاهری خوب و لباس ها و پوشش مناسب از دیگر اشتباهات رایجی است که باعث خراب شدن سخنرانی خواهد شد. زمانی که از پوشش مناسب استفاده نکنید مخاطبان تصور می کنند سخنرانی را جدی نگرفته اید و در نتیجه آنها نیز جدی نمی گیرند
اشتباه به بازی گرفتن صدا
یکی از اشتباهات سخنرانی رایجی که بیشتر افراد در هنگام سخنرانی و خود رعایت نمیکنند، این است که به ریتم صدا و صحبتشان دقت نمیکنند. مثلاً سخنرانانی هستند که برای اینکه نشان دهند انرژی خوبی دارند، گاهی اوقات فریاد میزنند. یک فریاد مصنوعی. علیرغم اینکه ریتم کلی صحبتهایشان آرام است.
با وجود اینکه انرژی در هنگام سخنرانی موضوع مهمی است، اما لزوماً بلند حرف زدن و داد زدن، نشاندهنده این نیست که در سخنرانی حرفهای هستید. یکنواختی ریتم سخنرانی به معنی این هم نیست که در سراسر سخنرانی با یک ریتم صحبت کنید؛ اما باید طوری سخنرانی کنید که حالت تصنعی نداشته باشد و به اصطلاح در ذوق مخاطب نزند.
اگر از تند حرف زدن خود نگران هستید، حواستان به تنفسها و وقفههای خود باشد. هرچند دقیقه یک بار یک نفس عمیق بکشید. جملات بلند را لازم نیست یک نفس بگویید. در کل باید سخنرانی شما طوری باشد که نه لالایی باشد و مخاطبین را به خواب ببرد و نه آنقدر بلند باشد که پرده گوششان پاره شود.
در مورد جملات، لحن و ترکیب واژهها را به خوبی ادا کنید. به بخش ها و هجاها توجه کنید. کتاب زیاد بخوانید تا دایره لغاتتان زیاد شود. از کلمات تازه و جالب فارسی استفاده کنید تا حضار سر ذوق بیایند و… .
زیر سوال بردن مخاطب از اشتباهات صحبت کردن
تحت هیچ شرایطی و حتی برای شوخی نیز «مخاطبان را زیر سوال نبرید!» این کار یک خودکُشی کاملاً غیر حرفهای برای یک سخنران است… شما به عنوان یک سخنران (یا هر فردی که در حال صحبت است) از تریبون استفاده میکنید تا مطالبی را به صورت موثر منتقل کنید نه اینکه با زیر سوال بردن مخاطبان تمام راههای ارتباطی ممکن را ببندید!
قضیه خیلی ساده است! شما برای ارتباط خوب و موثر با مخاطبانتان باید با آنها همدلی کرده و به گونهای رفتار کنید که مخاطب از بودن با شما و گوش دادن به صحبتهایتان لذت ببرد.
ممکن است شما به عنوان یک سخنران بخواهید برای جلب توجه، شوخطبعی یا بیان نظر شخصی خود مخاطبان را زیر سوال ببرید، مسخره کنید، به آنها توهین کنید یا به صورت کلی کاری انجام دهید که شخص نتواند تحمل کند و ترجیح بدهد که ارتباط خود را با شما قطع کند. این یعنی خودکشی. پس مودبانه حرف زدن از اصول مهم ارتباط با دیگران است.
استفاده زیاد از مخففها از اشتباهات صحبت کردن
یک راه دیگر برای خراب کردن سخنرانی استفاده افراطی از کلمات و عبارات مخفف است. البته که استفاده درست و به جا از عبارات مخفف به شما کمک می کند تا از تکرار عبارات ترکیبی طولانی پرهیز کنید، اما استفاده زیاد از مخفف ها، بدون شک کیفیت سخنرانی شما را کم می کند.
معرفی کتاب در مورد اشتباهات صحبت کردن
کتاب صحبت حرفه ای اثر کانی دیکن
کتاب صحبت حرفهای، شامل توصیههای قدرتمند و سازندهای است که به رخ دادن اتفاقاتی که شما میخواهید، کمک شایانی خواهد کرد؛ آیندهنگری کانی دیکن برای برقراری ارتباط بهتر، مسیری میانبر برای زندگی هر شخصی محسوب میشود.
کانی دیکن (Connie Dieken) در کتاب صحبت حرفهای (Talk less say more) به صورت خلاصه اما مفید و اساسی مطالبی جهت برقراری ارتباط تاثیرگذار با دیگران برای شما خوانندگان محترم گردآوری کرده است؛ در ادامهی کتاب حاضر، شما چگونگی به کارگیری عادات گفته شده را میآموزید و طرز برخورد و برقراری ارتباط با افراد بیصبر، یا بیاخلاق را فرا میگیرید؛ پس از به کارگیری توصیههای گفته شده، بازخوردی که از رفتار دیگر افراد با خودتان دریافت کردهاید را به وضوح مشاهده میکنید. از نتایج آن میتوانید به درک سریعتر صحبتهای شما، توجه بیشتر به شما، و همینطور سهولت رفتار شما با آنها اشاره کنید.
سرعت پیشرفت تکنولوژی و همهگیر شدن آن در ایران و جهان، امروز آنچنان برقآسا شده است که برخی مشاغل و صنایع، روزبهروز در ورطهی نابودی بیشتر قرار میگیرند و در عوض به تدریج برخی صنایع و مهارتهای جدید پا به عرصهی وجود میگذارند و خواهان فراوان پیدا میکنند، در حالی که قبلاً حتی اسمی هم از آنها نبود.
از طرف دیگر تکنولوژی تفکر و روانشناسی موفقیت فردی نیز هر روزه ابعاد جدیدی پیدا میکند و دیگر نمیتوان با افکار قدیمی در دنیای اینترنتی و مجازی گونهی امروز به موفقیت کاری یا مالی یا خانوادگی دست یافت.
این کتاب کاربردی و متناسب با فرهنگ و اقتصاد روز به زبان ساده و برای عموم مردم قصد دارد، راه رسیدن به موفقیت در زندگی فردی و خانوادگی و اجتماعی را در کنار شیوههای راهاندازی و مدیریت کسب و کارهای موفق نهادینه کرده و فرهنگ جدیدی در کشور ایجاد کند. فرهنگ زندگی و کسب و کاری که از اساس، بر شیوهی درست و اصولی پایهگذاری شود و طوری نباشد که با هر بادی بلرزد یا با هر مدی و تحولی از جای کنده شود!
به امید روزی که هر انسانی بتواند ارزشهای واقعی خودش را بشناسد، متناسب با توانمندیها و استعدادش کار دلخواه خود را پیدا کند یا کار مورد علاقهی خودش را بسازد و از یک زندگی آرام و لذتبخش بهرهمند گردد.
جهت دریافت این کتاب زیبا و کاربردی میتوانید به وبسایت کتابراه مراجعه کنید .
بهترین راه تقویت مهارت صحبت کردن
برای اینکه بتوانید مهارت سخنرانی را به طور اصولی و حرفه ای یاد بگیرید بهترین کار شرکت در دوره های تخصصی فن بیان است . اگر شما وقت و یا امکان شرکت در این نوع دوره ها را به صورت حضوری ندارید خوشبختانه مجموعه آموزشی عالی آموز این امکان را برای شما فراهم کرده که دوره ی تخصصی فن بیان را به صورت غیر حضوری و با پشتیبانی اساتید این حوزه بگذرانید و بتوانید با یک فن بیان عالی تبدیل به یک مدرس ممتاز و حرفهای بشوید .برای آشنایی بیشتر با این دوره روی دوره غیر حضوری فن بیان کلیک کنید.
سوالات متداول در مورد اشتباهات صحبت کردن
1. هنر خوب صحبت کردن یعنی چه؟
خوب صحبت کردن یعنی یادگیری مهارت های مکالمه ای و سخن پردازی که تصویر شخصی و حرفه ای شما را نزد دیگران بهبود میبخشد. بدون «اِممم»، «اِاااا» و وقفههای طولانی هنگام مکالمههای تلفنی یا رودررو با دوستان، خانواده و همکارانتان .
2. چرا مشخص نکردن هدف از اشتباهات صحبت کردن است ؟
قبل از شروع سخن ، اگر هدف را مشخص کنیم ، ارائه آن سخن ، راحت تر خواهد شد و نه خودمان و نه مخاطب مان دچار سردرگمی نخواهیم شد . سخنرانی بدون هدف را دقیقا مثل رانندگی در مسیری نامعلوم و بدون نقشه راه تشبیه کرده اند . پس باید از قبل هدف مان از ارائه سخنرانی را مشخص کنیم و با آماده سازی مطالب مرتبط با موضوع ، نقشه راهی زیبا برای خود و مخاطب مان ترسیم کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید