اشتباهات رایج در مذاکره

از مهمترین عواملی که میتواند مذاکره ما را به بن بست برساند، اشتباهات متداولی است که ما در هنگام مذاکرات خود و ارتباطات خود انجام می دهیم. اگر با این اشتباهات رایج در مذاکره آشنایی کامل داشته باشیم، به راحتی می توانیم یک مذاکره مفید و کاربردی را داشته و به اهداف و خواسته های خود برسیم .در ادامه برخی از مهمترین اشتباهات رایج در هنگام مذاکره و فن بیان را خدمت شما توضیح داده ایم تا با دانستن این موارد بتوانید در ارتباطات خود گامی مهم بردارید.
تعریف مذاکره و اهمیت آن
مذاکره، گفتگویی میان دو یا چند فرد یا گروه است که با هدف دستیابی به یک درک مشترک، رفع نقاط اختلاف، یا رسیدن به منفعتی در نتیجهٔ آن گفتگو، ایجاد توافق در خصوص دوره های اقدام، چانه زنی برای منفعت گروهی یا جمعی، یا حصول نتیجه ای رضایتبخش برای منفعت تمامی افراد یا گروه های درگیر در فرایند مذاکره، انجام می شود.
البته در مورد مذاکره بارها و بارها تعاریف مختلفی ارائه میشود که میتوان سالها به مطالعه تعاریف مذاکره پرداخت. مفهوم مذاکره یا امروزه برای ما کاملاً مشخص است و شاید بارها این کار را ” درست یا غلط ” انجام داده باشیم و مذاکره کرده باشیم اما قطعاً نیاز است که یک تعریف دقیق از مذاکره داشته باشیم:
«مذاکره در تعریف امروزی به فرآیندی گفتوگو محور اطلاق میشود که روی یک موضوع مشخص به منظور حل یک اختلاف یا رسیدن به منافع مشترک بین دو یا چند نفر یا گروه انجام میپذیرد»
لازمه یادگیری مذاکره در زندگی چیست ؟
برای اینکه بتوانید در زندگی و کسب و کاری که دارید به موفقیت برسید، باید بتوانید تحت هر شرایطی به نفع خودتان مذاکره کنید. مذاکره مهارتی است که بر رفتار، گفتار و تمامی تعاملات شخصی و کاری شما تاثیر میگذارد.
این نکته را فراموش نکنید که تنها آدم مرده است که به مهارت مذاکره نیازی ندارد. بنابراین تا هر زمان که زنده هستید و با دیگران تعامل دارید، باید با دیگران مذاکره کنید. به همین دلیل میتوان بدون شک گفت که مذاکره بخش اساسی زندگی است.
شاید بگویید که من به این مهارت نیازی ندارم. مواردی را در ادامه ذکر می کنیم که بدانید ناخودآگاه شرایطی در زندگی شما پیش میآید که به این مهارت نیاز پیدا میکنید. اگر حداقل یکی از موارد زیر برایتان صادق بود، باید بدانید که شما نیز به این مهارت نیاز دارید.
- برای داشتن روابط بهتر با دیگران
- برای عملکرد عالی در مصاحبه های شغلی
- برای این که بتوانید به مراتب بالاتر در کارتان برسید
- برای ارائه توضیحات و گزارشات ماهیانه در کسب و کارتان
- برای ارائه مقالات دانشگاهی و دفاع از پایان نامه
- برای بیان خواسته های خود در زندگی فردی و اجتماعی
- برای گرفتن حق تان از دیگران
- برای بیان درست منظور تان به دیگران بدون ایجاد سوء تفاهم
- و …
و ده ها موقعیتی که هر روز برای شما ایجاد شده و شما نیاز دارید مهارت مذاکره را آموخته باشید تا بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید. بنابراین لازم است ابتدا این ذهنیت را از خود دور کنید که من به مهارت مذاکره نیازی ندارم و این مهارت را تنها باید وکلا، سخنرانان، خبرنگاران و… بلد باشند.
درادامه بخوانید: اهمیت فن بیان
مضرات نداشتن مهارت مذاکره چیست ؟
اگر شما توانایی مذاکره با دیگران را چه در زندگی فردی و چه در زندگی اجتماعی نداشته باشید و این مهارت کاربردی و اساسی استفاده نکنید :
- نمیتوانید به نفع خودتان صحبت کنید و خیلی اوقات حق تان ممکن است پایمال شود.
- قربانی افرادی میشوید که فن مذاکره را بلد هستند و از این مهارت به خوبی به نفع خود استفاده می کنند.
- نمیتوانید منظور خود بدون ایجاد سوءتفاهم به دیگران انتقال دهید و گاهی اوقات این سوء تفاهم ها به مواردی غیر قابل جبران ختم می شود.
- خانه نشینی و گوشه گیری را به بودن در جمع های مختلف ترجیح می دهید و حال دلتان بد می شود.
- و… .
ریشه نداشتن مهارت مذاکره در زندگی چیست ؟
ترس، ریشه اصلی عدم مذاکره است. تا به حال برای تان پیش آمده که برای بهتر کردن شرایطتان از ترس نتوانید خواسته های خود را مطرح کنید؟
بدون شک همه ما این لحظات را در مدرسه، محیط خانواده، جمع دوستان، دانشگاه، محل کار و… تجربه کرده ایم. ریشه این اتفاق در کودکی ما است. اغلب ما همیشه از مطرح کردن خواستههای مان ترس داشته ایم. زیرا از طرد شدن، مورد تمسخر قرار گرفتن و انتقادهای نادرست و تند دیگران ترسیدهایم.
از کودکی این باور اشتباه را به ما آموخته اند که هیچ وقت پای خود را از گلیمتان درازتر نکنید و به شرایطی که در آن هستید، راضی باشید. به همین دلیل است که ما شرایط بهتر را درخواست نمیکنیم زیرا از «نه» شنیدن فراری هستیم و ترس داریم.
برای اینکه بر ترس خود غلبه کنید، باید شجاع باشید و شجاعت داشتن به جز ، با خروج از ناحیه امن و روبرو شدن با مسائل و مشکلات بوجود نخواهد آمد.
در ادامه بخوانید : ترس از سخنرانی
اشتباهات رایج در مذاکره
سان تسو (استراتژیست معروف چینی)، در کتاب هنر جنگ میگوید:
«اگر دشمن و نیز خودتان را بشناسید، دیگر لازم نیست ترسی از نتیجه نبردهای پیشرو داشته باشید».
اشتباهاتی که ممکن است ناخواسته یا ندانسته در مذاکرات خود انجام دهید و دچار مشکلات متعدد شوید ، عبارتند از :
1. اشتباهات رایج در مذاکره : عدم آماده سازی مناسب
حتی اگر کاملا برایتان روشن است که در یک مذاکره به دنبال به دست آوردن چه هستید، بازهم لازم است که خود را پیش از مذاکره آماده کنید و خواستهها و آنچه که میخواهید مطرح کنید را با دقت با خود مرور کنید.
وقتی با آمادگی قبلی وارد مذاکره میشوید، اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت. اگر بتوانید در طول صحبتهایی که میکنید دانش خود پیرامون موضوع مورد بحث را به طرف مقابل نشان دهید او شما را جدیتر میگیرد. همچنین با آمادهسازی مناسب، احتمال اینکه مطالب موردنظرتان را حین مذاکره فراموش کنید، کاهش مییابد. این موضوع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، چرا که اگر بخشی از خواستهها و مطالب موردنظرتان را فراموش کنید و مذاکره به اتمام برسد و احیاناً توافقی حاصل شود بسیار دشوار خواهد بود که بتوانید خواستههای فراموششده را دوباره مطرح کنید و در توافق بگنجانید.
اگر میخواهید وارد مذاکرهی گروهی شوید، پیش از مذاکره با اعضای تیمتان هماهنگیهای لازم را صورت دهید و مشخص کنید که هرکس باید چه چیزی بگوید. گفتهها و خواستههایتان را هماهنگ و مشخص کنید، شاید نقشبازی در این مورد به کار بیاید. با یکدیگر در مورد خواستههای احتمالی طرف مقابل به بحث و گفتگو بپردازید و بررسی کنید که برای رسیدن به توافق، آمادگی کنار آمدن با چه شرایطی را دارید. نتبرداری کنید و آنها را در جلسهی مذاکره همراه خود داشته باشید.
2. عدم شناخت خواسته های خود
بسیاری از افردی که وارد مذاکره میشوند، اصلا نمیدانند که چه چیزی میخواهند و چه خواستههایی از طرف مقابلشان دارند. این اتفاق به دلیل عدم خودشناسی رخ میدهد.
از طرف دیگر نیز افراد هر چیزی که دوست دارند و به ذهنشان میرسد را در جلسات مذاکره عنوان میکنند، بدون اینکه به آن نیاز داشته باشند. بنابراین لازم نیست که هر چیزی را عنوان کنید، تنها باید به بیان چیزهایی بپردازید که واقعا به آن نیازمند هستید تا موفق شوید.
برای مثال تصور کنید که قصد دارید برای افزایش حقوق با مدیرتان مذاکره کنید. اگر از قبل به مبلغی که مدنظرتان هست فکر نکنید و نتوانید بیان کنید که با توجه به چه چیزی این درخواست را دارید، نه تنها مذاکره موفقیتآمیزی نخواهید داشت بلکه نظر مدیر را نیز نسبت به خودتان تغییر خواهید داد.
3. اشتباهات رایج در مذاکره : نداشتن زمان بندی
اگر مذاکره را بدون توجه به زمان پیش ببرید، بدون شک مذاکره شکست خوردهای خواهید داشت. برای مذاکره باید به 3 مورد توجه کنید:
- زمان مناسب برای مذاکره،
- خوشقولی برای رسیدن به موقع بر سر قرار،
- و اتمام به موقع جلسه مذاکره.
اگر بتوانید در این 3 مورد موفق عمل کنید، به فرد منضبط و قابل اعتمادی تبدیل خواهید شد. در مقابل نیز اگر نتوانید زمان را به خوبی مدیریت کنید، عدم اعتماد را در طرف مقابلتان ایجاد کردهاید و طرف مقابلتان انگیزهای برای به ثمر رساندن مذاکره نخواهد داشت.
4. فراموش کردن مسئلهی طرف مقابل
در بسیاری از مذاکرهها، ما چنان روی مسئله و ترجیحات خودمان متمرکز میشویم که فراموش میکنیم طرف مقابل، برای حل مسئلهی ما به سراغ مذاکره نیامده است. او خودش مسئلهای دارد و برای حل آن، نیاز داشته با ما وارد مذاکره شود.
بنابراین هنر مذاکرهکننده این است که به جای حل مسئلهی خود، روی مسئلهی طرف مقابل متمرکز شود و ببیند که چه پیشنهادی میتواند به طرف مقابل ارائه دهد که ضمن حل مسئلهی طرف مقابل، منافع خود او را هم تأمین کند.
این حرف در ظاهر، ساده به نظر میرسد. اما اگر به بن بست هایی که در مذاکره های شخصی، شغلی، تجاری و سیاسی بهوجود میآیند فکر کنید، نمونههای فراوانی را خواهید دید که در آنها، هر یک از طرفین، بیش از حل مشکل طرف مقابل، روی حل مسئلهی خودشان متمرکز شدهاند.
5. گوش ندادن به صحبت های طرف مقابل
برای اینکه مذاکره کنندهای موفق شوید لازم است به طرف مقابل گوش کنید. اگر وسط صحبتهایش، حرف بزنید، یا حرفهایش را نشنیده بگیرید، یافتن حوزه هایی برای توافق سخت خواهد شد. همچنین ممکن است طرف را عصبانی کنید.
وقتی مهارتهای شنیداری خوبی داشته باشید، میتوانید بفهمید طرف مقابل چه چیزی میخواهد، تعیین کنید که آیا علائق مشترکی دارید و در صورت دور بودن مواضعتان از هم تدبیری بیاندیشید. از تکنیک های فعال و همدلانه ی شنیدن برای فهم علائق و انگیزه های طرف مقابل استفاده کنید.
در واقع مذاکره یک خیابان دو طرفه است. از رفتارهای اشتباه و منفی در مذاکره بیتوجهی به دیدگاه طرف مقابل است. علاوه بر نمایندگی از منافع خود، باید برای شنیدن دیدگاه طرف مقابل نیز شنوا باشید. به جای اینکه به سادگی بپرسید طرف مقابل چه چیزی را امیدوار است به دست آورد، به دنبال درک دلیل پشت انگیزه های او باشید. نشان دادن تمایل خود برای گوش دادن فعالانه در مذاکره ضروری است.
6. عدم کنترل احساسات
همواره در انجام مذاکرات اتفاقاتی رخ میدهند که شما باید بتوانید احساسات و در نتیجه رفتارها و عملکردهای خود را کنترل کنید. ممکن است در حین صحبت نگران شوید، استرس بگیرید، عصبانی و یا ناراحت شوید. اگر نتوانید احساسات خود را کنترل کنید، اشتباه بزرگی مرتکب شده و مذاکره را با شکست مواجه کردهاید.
زیرا عدم کنترل احساسات باعث میشود تا حرفی بزنید و یا رفتاری کنید که اصلا درست نبوده و در نتیجه احساس ناخوشایندی را به فرد مقابلتان منتقل کنید. پس از مبحث فوق العاده مهم مدیریت احساسات و زبان بدن در سخنرانی و مذاکره غافل نشوید.
7. به دنبال «بُرد» بودن
اگر به هر شکلی شده فقط به دنبال برد باشید دستیابی به توافق دشوار خواهد شد، حتی اگر از موضع قدرت وارد مذاکره شده باشید. مؤثرترین نوع مذاکره، مذاکرهای است که در آن طرفین، با احساس رضایت و داشتن دستاورد، میز مذاکره را ترک کنند. ممکن است تمام آنچه میخواستند را به دست نیاورند، اما باید به اندازهی کافی دستاورد داشته باشند که انجام معامله برایشان بیارزد.
برای رسیدن به توافق، بسیار مهم است که حریص نباشید. وقتی طرف مقابل خواهان رسیدن به توافق باشد و شرایط معامله برای هردو طرف قابل قبول باشد، اگر با سخت گیری شما مذاکره به مشکل بخورد، مذاکرات آینده را نیز به خطر میاندازید. به عبارت دیگر بیاموزید که کی وقت خاتمه دادن به مذاکره است.
8. اشتباهات رایج در مذاکره : عدم آگاهی از “BATNA” خود
اصطلاح “BATNA” (که مخفف “بهترین جایگزین برای یک توافقنامه مذاکره شده” است) در کتابی در سال 1987 توسط محققانی به نام راجر فیشر و ویلیام اوری به نام “مذاکرهای برای رسیدن به توافق بدون تسلیم شدن” بوجود آمد.
در اصل، حتی اگر هدف شما از مذاکره رسیدن به خواستههایتان باشد، باید تصمیم بگیرید که بهترین جایگزین بعدی شما چیست. این بدان معناست که میدانید چه زمانی بهتر است ضرر و زیان خود را کاهش داده و از آن مذاکره دور شوید.
قبل از وارد شدن به مذاکرات در مورد BATNA خود تصمیم بگیرید و همچنین مطمئن شوید که میدانید نتیجه “خوب” چیست، حتی اگر دقیقاً به خواسته خود نرسیدید. داشتن یک BATNA واضح به این معنی است که میتوانید در طول مذاکرات بیشتر تلاش کنید و به طور بالقوه معامله بهتری از آنچه انتظار داشتید بدست آورید، زیرا گزینههای خود را باز نگه داشتهاید.
حرفه ای مذاکره کردن را بیاموزید .
از راه های فوق العاده خوبی که برای تقویت فن بیان و مهارت های مذاکره معمولاً پیشنهاد میشود، شرکت در کلاس های مرتبط با فن بیان است. اگر در این کلاس ها به صورت حضوری شرکت کنید که چه بهتر! اما اگر وقت یا حوصله این کلاس ها را ندارید، پیشنهادی که برایتان دارم این است که در کلاس های غیرحضوری فن بیان شرکت کنید. در این کلاس ها علاوه بر این که مطالب فوق العاده درجه یکی یاد میگیرید، تمرین های عملی نیز به شما داده میشود که با انجام دادن آن ها، شک نکنید بهترین اتفاقات برایتان رقم خواهد خورد.
مجموعه آموزشی عالی آموز این امکان را برای شما فراهم کرده که دورهی تخصصی فن بیان را به صورت غیر حضوری و با پشتیبانی اساتید این حوزه بگذارنید و بتوانید با یک فن بیان عالی تبدیل به یک مدرس ممتاز و حرفهای بشوید. برای آشنایی بیشتر با این دوره روی دوره غیر حضوری فن بیان کلیک کنید.
سوالات متداول درباره اشتباهات رایج در مذاکره
1. مذاکره یعنی چه ؟
مذاکره در تعریف امروزی به فرآیندی گفتوگو محور اطلاق میشود که روی یک موضوع مشخص به منظور حل یک اختلاف یا رسیدن به منافع مشترک بین دو یا چند نفر یا گروه انجام میپذیرد.
2. لازمه یادگیری مذاکره در زندگی چیست ؟
مذاکره مهارتی است که بر رفتار، گفتار و تمامی تعاملات شخصی و کاری شما تاثیر میگذارد. این نکته را فراموش نکنید که تنها آدم مرده است که به مهارت مذاکره نیازی ندارد. بنابراین تا هر زمان که زنده هستید و با دیگران تعامل دارید، باید با دیگران مذاکره کنید. به همین دلیل میتوان بدون شک گفت که مذاکره بخش اساسی زندگی است.
3. ریشه نداشتن مهارت مذاکره در زندگی چیست ؟
ترس، ریشه اصلی عدم مذاکره است . ریشه این اتفاق در کودکی ما است. اغلب ما همیشه از مطرح کردن خواستههای مان ترس داشته ایم. زیرا از طرد شدن، مورد تمسخر قرار گرفتن و انتقادهای نادرست و تند دیگران ترسیدهایم.
جهت مرور مطالب مهم این مقاله شما میتوانید خلاصه این مقاله را در پایین به صورت ویدئویی مشاهده نمایید.
سخن پایانی مقاله اشتباهات رایج در مذاکره
یک مذاکره خوب میتواند شرایط خوبی را برای شما فراهم کند. آگاهی از تمام اشتباهات ذکر شده در بالا نیمی از راه حل است و به شما در تمام مذاکرات شخصی و کاری کمک میکند. اگر تا الان از این نکات کاربردی که به اشتباهات رایج در مذاکره اشاره دارد، اطلاع نداشتید. هرگز دیر نیست، میتوانید از امروز در مذاکرات آینده به آن توجه کنید تا تغییرات را در نتیجه کار ببینید. امیدواریم که در کسب و کارتان موفق باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
7 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
مقاله اشتباهات رایج در مزاکره یک مقاله پرمحتوا بود که در زمینه تولید محتوا کمک زیادی به من کرد .با تشکر
آقای سروش سلام وقت بخیر
بسیار خوشحالیم که مقاله اشتباهات رایج در مذاکره برای شما کاربردی و مفید بوده است و امیدواریم با رعایت این نکات گامی مهم در مبحث مذاکرات خود بردارید.
اگر سوالی داشتید لطفاً در کامنت های همین مقاله ذکر بفرمایید، در سریع ترین زمان ممکن پاسخ آن را دریافت خواهید کرد.
با تشکر
سلام
مقاله اشتباهات رایج در مزاکره یک مقاله پرمحتوا بود که در زمینه تولید محتوا کمک زیادی به من کرد .با تشکر از همگی
آقای سروش سلام
بسیار خوشحالیم که مقاله اشتباهات رایج در مذاکره برای شما کاربردی و مفید بوده است و امیدواریم با رعایت این نکات گامی مهم در مبحث مذاکرات خود بردارید.
اگر سوالی داشتید لطفاً در کامنت های همین مقاله ذکر بفرمایید، در سریع ترین زمان ممکن پاسخ آن را دریافت خواهید کرد.
با تشکر
سلام و درود خدمت استاد محیاپور و تیم مجموعه عالی آموز
مقاله اشتباهات رایج در مزاکره فوق العاده بود و همچنین نکاتی که ذکر شده بسیار اساسی بودند.
تشکر فراوان
سلام وقت بخیر
بسیار خوشحالیم که مقاله اشتباهات رایج در مذاکره ، مجموعه عالی آموز براتون کاربردی و مفید بوده و تونسته رضایت شما رو جلب کنه.
امیدوارم موفقیت روزافزون داشته باشید.
سلام و درود خدمت استاد محیاپور و تیم مجموعه عالی آموز
مقاله اشتباهات رایج در مزاکره فوق العاده بود و همچنین نکاتی که ذکر شده بسیار اساسی بودند.
تشکر فراوان